Salut modifica els lots de pots de mongetes sota sospita de botulisme

Les autoritats sanitàries de la Rioja apunten ara a només cinc lots, tot i que l'empresa Hermanos Cuevas manté encara la precaució sobre nou més, i recomana tornar-los tots al punt de venda

Les anàlisis han confirmat que un pot de conserva de mongetes cuites va ser  l'origen del brot de botulisme que afecta dos bombers del parc de Palafrugell (Baix Empordà). Segons ha informat l'Agència Espanyola de Consum, Seguretat Alimentària i Nutrició ( Aecosan), han detectat presència de toxina botulínica en un envàs de vidre de 400 grams de mongeta blanca de marca Bonpreu i envasada per l'empresa Hermanos Cuevas SA que correspon al lot L146-16 i amb data de consum preferent el 31 de desembre del 2021.

Nou bombers del parc de Palafrugell van dinar plegats el dilluns 27 de juny i els dos intoxicats van menjar una amanida casolana feta amb tomàquet, ceba, bacallà dessalat, pebrot vermell fresc i les mongetes en conserva. El mateix dia van anar al metge amb símptomes característics del botulisme, com malestar general, vòmits, visió doble, dificultats per parlar i sensibilitat a la llum. Des d'aleshores, estan ingressats a l'UCI del Trueta en estat greu i pronòstic reservat. Els altres set comensals han estat sota vigilància però, fins al moment, no han presentat cap símptoma d'emmalaltir.

Segons va explicar el secretari de Salut Pública del Govern, Joan Guix, en una roda de premsa, la raó que els altres set es trobin bé és que no van menjar de la mateixa safata de mongetes, que només van consumir els dos afectats. Guix també ha explicat que les mongetes havien estat envasades a la Rioja i que per tant han de ser les autoritats sanitàries d'aquella comunitat autònoma les que investiguin com es va poder produir la contaminació. No obstant això, Salut ha obert un expedient informatiu per veure si tindria recorregut alguna mena de sanció o també és un assumpte que correspon a la Rioja –independentment d'una eventual via judicial.

Pel que fa a Catalunya, però, Salut havia identificat vuit lots envasats per Hermanos Cuevas que podrien estar afectats: L146-16, L155-16, L166-16, L160-16, L127-16, L120-16, L082-16 i L116-16. Aquest dimarts, però, han emès un nou comunicat en què asseguren que set d'aquests lots –tots menys el L146-16– deixaven d'estar sota sospita, i ara posen el focus en quatre pots més: L-151-16, L-158-16, L-168-16 i L176-16. Aquest canvi arriba per la darrera informació de les autoritats sanitàries de la Rioja, tot i que el portaveu de l'empresa Hermanos Cuevas explica a l'ARA que ells mantenen la sospita sobre 14 lots, encara que recomanen que el consumidor que tingui dubtes torni a la botiga qualsevol pot de mongetes de les marques Bonpreu (a través de la marca Bonpreu i Ifa Eliges), Condis (marca Condis) i Aldi (marca El Cultivador) i li tornaran els diners.

Què és el botulisme?

El botulisme és una malaltia greu que pot arribar ser mortal. És una intoxicació causada generalment per la ingesta d'aliments contaminats amb neurotoxines molt potents. La via d'intoxicació més comuna és l'alimentària, quan els afectats ingereixen aliments mal preparats o conservats de manera inapropiada. Des del 1990 a Catalunya s'han comptabilitzat un total de set brots amb un vintena d'afectats, sense que s'hagi produït cap mort.

EDICIÓ PAPER 16/11/2019

Consultar aquesta edició en PDF