El Govern balear confina la ciutat de Manacor per frenar el covid-19

La mesura entrarà en vigor aquest dimecres a les 00 h. Al municipi s'hi s'han diagnosticat 201 positius els darrers 14 dies

La Conselleria de Salut ha decidit confinar durant -per ara-  15  dies la ciutat de Manacor per frenar-hi l'augment de casos de covid-19 dels darrers dies. Aquest dimarts la consellera de Salut i Consum,  Patricia  Gómez, s'ha reunit per videoconferència amb el batle de Manacor, Miquel Oliver, per analitzar la situació epidemiològica al municipi i adoptar la mesura, que entrarà en vigor dimecres a les 00 h. En les dues darreres setmanes s'han diagnosticat 201 positius de coronavirus només en aquesta població.

A partir de dimecres a mitjanit, doncs, es restringirà l'entrada i la sortida d el   centre urbà, en un perímetre que  el Govern concretarà en el decret que s'ha de publicar abans que la mesura entri en vigor. Tot i que la zona afectada encara no s'ha definit, el batle del municipi, Miquel Oliver, ha avançat que el perímetre inclourà el  centre urbà, la zona de Son Talent, l'hospital, el polígon agroalimentari i el museu.

Només es permetran els desplaçaments creuant les fronteres d'aquest perímetre que estiguin justificats: per fer visites mèdiques a centres sanitaris, per anar a treballar o estudiar en escoles, instituts i altres centres educatius, per tenir cura de gent gran i persones dependents, etc. Sense motiu justificat no es podrà sortir, però sí que e s permetrà la circulació de persones dins el perímetre.

458,8 Incidència a 14 dies

La incidència acumulada del covid-19 a Manacor per cada 100.000 habitants durant els últims 14 dies és la més alta de l'ArxipèlagAquesta mesura anirà acompanyada de cribratges, per als quals, d'entrada, es cridarà els ciutadans d'entre 25 i 45 anys i els que es dediquen a cuidar. També es visitaran domicilis per detectar necessitats de persones que estiguin aïllades en quarantena. Els darrers dies s'han detectat 13 habitatges del centre de Manacor amb 31 positius, que seran els primers que es visitaran.

Els aforaments d'establiments i locals en general no podran superar el 50% d'aforament i hauran de tancar a les 22 h com a molt tard. A més, els comerços hauran d'establir un horari en el qual tindran preferència els més grans de  65  anys. Els bars i restaurants només podran oferir menjar a domicili o en les terrasses exteriors. Als centres d'ensenyament no reglat (com ara acadèmies d'idiomes) no es podrà superar el 50% de l'aforament i, en tot cas, els grups d'estudi seran com a màxim de sis persones. Els llocs de culte tampoc podran superar el 30% d'aforament i els actes culturals i esportius quedaran com fins ara. 

El decret inclourà una excepció perquè es pugui anar al cementeri  entre dia 29 d'octubre i dia 2 de novembre, quan els habitants de Manacor podran sortir del perímetre amb motiu de Tots Sants. L'Ajuntament ja ha establert protocols per a aquests dies, amb límits d'aforament i controls a les entrades.

Casos disparats els últims dies

"La situació a Manacor no és bona", ha assegurat  Patricia  Gómez. Les xifres del municipi eren inferiors a la mitjana fins fa poc, però Manacor ha sofert un increment de casos significatiu, i ha concentrat en les darreres dues setmanes més d'un terç del total de casos que s'hi han detectat des de l'inici de la pandèmia. En total, fins ara, a Manacor s'han diagnosticat 576 positius per covid-19, 201 dels quals els últims 14 dies . De fet, un de cada quatre del total de casos s'ha detectat durant la darrera setmana. D'ençà del  20 d'octubre s'hi han diagnosticat 150 casos i, només dilluns, 27.

La incidència acumulada del coronavirus a  14  dies a Manacor és de 458,8 casos per cada 100.000 habitants, la més elevada de tots els municipis de les Balears. I la taxa de positivitat de les PCR que s'hi fan és d'un 14,3%.  Patricia  Gómez ha assegurat que en aquests moments Manacor és la localitat que més preocupa des del punt de vista sanitari,  juntament amb l'illa d'Eivissa.

Aquestes xifres repercuteixen directament en la  pressió sanitària, ja que els ingressos a l'Hospital de Manacor s'han triplicat en prop d'una setmana. El 20 d'octubre hi havia sis ingressats, tres a planta i tres a l'UCI, i aquest dimarts ja eren 21, 18 a planta i tres a l'UCI.

L'Hospital de Manacor ja va prohibir aquest dilluns la presència d'acompanyants i visitants al centre sanitari a causa de l'increment de casos. El comitè Covid de l'hospital decidí que només permetria l'entrada als acompanyants de pacients vulnerables, és a dir, els dependents i pediàtrics. D'aquesta manera, gairebé només podran accedir a l'interior del centre el personal sanitari que hi treballa i els pacients.

Per què s'ha escampat tant el coronavirus?

El batle del municipi, Miquel Oliver, ha assenyalat en una roda de premsa per videoconferència que "sembla que el relaxament a escala individual ha estat el  motiu  d'aquest increment". Ha recalcat que per ara no  hi ha evidències  que  l'augment de casos de coronavirus sigui per incompliment de mesures preventives a les escoles o en actes culturals i esportius. "Aquests espais continuaran sent llocs segurs", ha assegurat.

Oliver ha afegit que "el que s'ha constatat  és  que la prohibició de trobades als locals d'oci ha provocat que aquestes s' hagin  traslladat a l' àmbit  privat, cosa que ha complicat la tasca de la policia de supervisar el compliment de les normes".  Des de l'Ajuntament demanen "responsabilitat" als ciutadans. "Toca fer bondat una temporada", ha conclòs Miquel Oliver, que espera "que no afecti molt l'economia del municipi".

EDICIÓ PAPER 28/11/2020

Consultar aquesta edició en PDF