Les entitats Barri Cívic Santa Catalina, Acció Solidària, Naixença i Es Molí – Rafal Vivero, premis Rosa Bueno 2020

Els guardons també han premiat Antonio Tortonda Domínguez per la seva trajectòria personal en la participació ciutadana i el teixit associatiu

L'Ajuntament ha lliurat, un any més, els premis Rosa Bueno, que reconeixen els projectes de col·lectius o entitats no lucratius que impulsen la participació, el compromís i l'organització ciutadana. Enguany, els guardonats han estat l'Associació Barri Cívic Santa Catalina per l'impuls a la participació ciutadana com a eina de transformació social; l'Associació veïnal Es Molí - Rafal Vivero per l'impuls a la participació juvenil; l'Associació Acció Solidària per l'impuls a la participació dels sectors socials vulnerables o en risc d'exclusió social; i l'Associació Naixença per l'impuls a la igualtat de gènere des del teixit associatiu.

S'ha atorgat, a més, un cinquè premi per la trajectòria personal en matèria de participació ciutadana i reforç del teixit associatiu a Antoni Tortonda Domínguez, a qui se li ha lliurat una escultura d'un artista local. En l'entrega dels guardons, que ha tingut lloc al vestíbul de l'Ajuntament de Palma, Domínguez ha recordat que va iniciar la lluita en els teixits associatius en els anys seixanta, durant la dictadura, "quan ens reuníem a la nit a l'Obra Cultural Balear". "Eren temps molt difícils i ens ha costat molt aconseguir un Ajuntament democràtic amb qui parlar", ha afegit.

Per la seva banda, el president de la Federació d'associacions de veïns de Palma, Joan Forteza, ha posat en valor que el govern municipal hagi recuperat -la darrera legislatura- aquests premis, que el consistori en mans del Partit Popular "va pràcticament fulminar". A més, ha defensat que amb la convocatòria d'aquests premis s'ajuda a fer "una ciutat molt millor".

El regidor de Participació Ciutadana, Alberto Jarabo, ha remarcat la feina "en silenci, creant comunitat i ajudant a la cohesió de les persones" de les entitats guardonades. "Els seus rostres representen el millor de nosaltres mateixos, l'orgull d'haver contribuït a atendre les necessitats més properes dels nostres veïns i veïnes", ha reblat. Per la seva banda, el batle, José Hila, ha assegurat que "la nostra ciutat deu molt a la lluita veïnal", perquè ha "introduït millores i cobert moltes necessitats bàsiques a barriades gràcies a les vostres reclamacions", ha afegit.

A la convocatòria d'enguany s'hi han presentat un total de catorze candidatures que foren avaluades pel jurat, que va escollir els guanyadors. En la categoria de projectes de col·lectius i associacions sense ànim de lucre, els quatre premiats rebran cadascun una dotació econòmica de 2.500 euros. Cal recordar que la figura de Rosa Bueno forma part de la història del moviment veïnal i de les organitzacions ciutadanes sense ànim de lucre de la ciutat de Palma. El seu compromís personal, sempre en el marc de l'activitat col·lectiva i de les organitzacions socials, s'ha convertit en un referent.

EDICIÓ PAPER 26/09/2020

Consultar aquesta edició en PDF