Les Balears estarien en vermell en el semàfor covid-19 de la Unió Europea

La Conselleria de Salut ha informat de 119 nous contagis  de coronavirus a les Illes

Les Illes Balears estarien en vermell en el semàfor covid-19 que està ultimant la Unió Europea per valorar els nivells de risc de contagi a les diferents regions. Tal com va avançar El País aquest divendres, ara per ara, totes les comunitats autònomes, a excepció d'Astúries, estarien marcades amb el color vermell. D'acord amb aquesta proposta, només estarien en verd aquells territoris que tinguessin una incidència acumulada de menys de 25 casos per 100.000 habitants en les darreres 14 hores i una taxa de positivitat dels tests per davall del 4%.

En taronja, ho estarien aquelles zones amb una incidència superior als 50 casos i una taxa de positivitat per sobre del 4%. També en el cas que la taxa fos inferior al 4%, però la taxa es trobàs entre 25 i 150 casos per 100.000 persones. Per acabar, estarien en vermell els territoris amb més de 50 contagis per 100.000 habitants i una positivitat de més del 4%, i també sempre que se superin les 150 infeccions per 100.000 habitants acumulades.

Segons el darrer informe d'epidemiologia, la taxa de positivitat de les Illes de les darreres dues setmanes de què es tenen dades (del 28 de setembre al 4 d'octubre) es troba lleugerament per sobre del 4% que fixa la UE, amb un 4,3%. Pel que fa a la incidència acumulada de contagis en 14 dies, l'Arxipèlag té 142 casos per 100.000 habitants. Per Illes, Eivissa n'és la més afectada, amb 253 casos, seguida de Mallorca (136 contagis), Formentera (124) i Menorca (25).

Tot i que la Comunitat Autònoma estaria en vermell en aquest semàfor, cal dir que la tendència d'avanç de la pandèmia és descendent. Cal recordar que en la seva darrera roda de premsa, aquest divendres, el portaveu de Salut, Javier Arranz, va dir que les dades epidemiològiques permetien ser "optimistes", però alhora es va mostrar molt prudent i va fer referència precisament a aquest semàfor europeu que es preveu ratificar la setmana que ve.

119 contagis nous

La Conselleria de Salut ha informat aquest dissabte de 119 nous contagis de coronavirus a les Balears. Del total de PCR positives noves, 93 són a Mallorca; 13, a Eivissa, i 13, a Menorca. A Formentera no s'ha detectat cap infecció. Cal dir que Salut no informa de les morts ni dels casos totals notificats al Ministeri de Sanitat ni en cap de setmana ni en festius. 

La taxa de positivitat en aquesta jornada se situa en un 4,9% i s'han fet un total de 2.415 PCR noves. Quant a la situació als hospitals, hi ha 39 persones a l'UCI (una menys que divendres) i 161 ingressos a planta (24 menys). S'ha donat l'alta a 25 persones als hospitals i a 243 persones més a l'Atenció Primària. 

D'altra banda, Eivissa ha hagut d'activar una UCI i ara en té dues d'obertes. A Mallorca hi ha 37 unitats en activitat i a Menorca cap. A Formentera l'Atenció Primària fa el seguiment de sis pacients. A les residències, hi ha 54 treballadors i 97 usuaris positius actius, 80 dels quals estan hospitalitzats. Quant als professionals sanitaris del sistema de salut, un total de 45 treballadors són casos actius, mentre que 135 estan en vigilància. 

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF