Angélica Pastor: “Si el policia passa la línia, hi haurà actuacions contundents”

La regidora de Seguretat Ciutadana de Cort, Angélica Pastor, es marca com a objectiu reestructurar la Policia Local per fer-la més pròxima al ciutadà i retornar al cos la dignitat que el comportament d’uns pocs ha posat en dubte. Imposarà un codi de conducta.

Com heu trobat el quarter?

He notat que amb les actuacions que hem dut a terme aquestes primeres setmanes la gent està més motivada... Bé, la majoria, perquè supòs que hi haurà una part que no. No tenc una foto gaire fixa de com estava la situació perquè vaig entrar amb la detenció del cap de la patrulla verda i els meus contactes eren amb el cap i quatre comandaments més. Ara veig que la gent està més motivada pel nou model que volem impulsar de policia de proximitat.

El judici per les agressions, la trama de corrupció, les oposicions... Està danyada la imatge de la Policia de Palma. Què fareu?

Sí, per això volem impulsar la comunicació. Dignificar la imatge de la policia que avui, pel que ha passat, s’ha denigrat.

El fiscal insinuà (per les imatges en què es veu policies tranquil·lament mentre un detingut és agredit al calabós) que tal vegada això és habitual a la policia... Què hi podeu dir?

No valoraré manifestacions del fiscal fetes en seu judicial. Vull que quedi clar que va ser la Policia Local la que va posar en coneixement de la justícia les imatges i va denunciar l’agressió. Hi pot haver un nivell de corrupció pels casos oberts, però en aquest cas concret es va actuar amb la major diligència, es van capturar les imatges i es van posar en coneixement de la Fiscalia. S’impulsà tot d’ofici des de la policia.

Com corregireu això?

Estam treballant en l’aplicació de normes deontològiques perquè es tingui clar quin tipus d’actuacions no es poden tornar a repetir en el cos de policia. Fins i tot aquelles en les quals no implica que s’estigui cometent un delicte, però que no poden dur-se a terme, però que deontològicament no són correctes.

Què pensen els policies del fet que es qüestioni el cos pels escàndols?

En una plantilla de més de 900 persones, el percentatge dels que estan implicats en aquests casos és molt baix. La resta d’agents sí que tenen la sensació que se’ls està tractant malament en els mitjans i que s’està donant una imatge d’ells que no és la real. Tenim molts policies de barri que treballen molt bé, de seguretat ciutadana que actuen sempre seguint escrupolosament els procediments i l’ordenament jurídic, i això no es transmet. Per això posarem èmfasi en l’activació d’un pla de comunicació per millorar i dignificar la imatge de la Policia Local de Palma.

Fareu un codi de bon comportament per a la policia?

Existeix un codi deontològic europeu per a les policies i estam analitzant si s’està complint en la Policia Local de Palma. Ara estam en fase d’avaluació, veient si s’aplica i si tots els policies en tenen coneixement. L’adaptarem a la nostra policia, amb instruccions clares.

En la trama de corrupció hi ha policies amb negocis de seguretat, neteja, assegurances... Això ho poden fer, els policies?

Tenc encara una visió parcial de la trama, haurem d’esperar que se n’aixequi el secret per valorar aquests casos. El codi deontològic ha de ser la bíblia de la policia, perquè hi ha conductes que no són delictives però que no són deontològiques. Cal deixar molt clar a l’agent o oficial de policia fins on pot arribar i fins on no pot. I si passa aquesta línia, hi haurà actuacions contundents que se li aplicaran. Ha de quedar molt clar que la seva feina és estar al servei del ciutadà.

EDICIÓ PAPER 04/04/2020

Consultar aquesta edició en PDF