8-M
Societat 09/03/2024

8-M: Més de 3.000 persones marxen pel feminisme a Palma

Dues convocatòries conflueixen al centre de la ciutat amb un ambient festiu

4 min
Les manifestants durant la concentració a Palma

PalmaProp de 3.300 persones s'han manifestat aquest divendres a Palma reivindicant el feminisme davant d'actituds reaccionàries i exigint igualtat. L'energia del 8-M s'ha fet sentir en desenes d'eslògans al centre de la ciutat, en què els manifestants han anat des del càntic clàssic "nosaltres parim, nosaltres decidim" fins a fórmules més col·loquials com "Eh, Manolo, cuina't tu sol". La protesta feminista ha inclòs també crides a la solidaritat amb les dones palestines i contra Only fans, "proxeneta internacional". Amb un ambient festiu, amb majoria de dones, moltes de les quals duien criatures de la mà.

Les dones han sortit, però ho han fet, per segon any consecutiu, dividides. Aquest 8-M han confluït dues manifestacions per la dona en paral·lel: la del Moviment Feminista de Mallorca, amb representació institucional, i la convocada per la Coordinadora Transfeminista. Han congregat prop de 2.000 i 1.300 persones respectivament, segons dades de la Policia Local publicades per Efe. La protesta per reclamar més drets, llibertats i seguretat per a les dones també ha evidenciat les diferències al moviment, que beu de diferents arrels ideològiques, sobre qüestions com la llei trans o l'abolició de la prostitució. Els lemes de les dues convocatòries –'Fortes, Juntes i Dempeus' i 'Juntes som revolucionàries i rebels', respectivament– compartien, no obstant això, l'aspiració de sumar forces.

"Si ja costa posar-te d'acord amb cinc amigues en una taula, imagina't amb totes les dones, que representen mitja humanitat", reflexiona Andrea, de 31 anys, que ha acudit a la convocatòria de la Coordinadora Transfeminista. A poc metres d'ella, Carolina, mestressa de casa de 55 anys, considera que aquesta concentració és més "inclusiva": "Ningú pot manar a ningú ser o no feminisme, ser dona és un constructe social". Acompanyada pel seu marit i el seu fill i visiblement emocionada, desgrana els que considera els principals problemes de les dones. "El masclisme a les xarxes socials, a la joventut, als partits, el missatge que callades estem millor", diu, i afegeix: "El maltractament psicològic".

"Vaig a totes les manifestacions feministes des dels 14 anys", diu María Jesús, de 61 anys, comptable i secretària de direcció: "Hi ha hagut grans avanços, però encara queda molt per conquerir". Especialment, argumenta, perquè "a l'altra banda hi ha una oposició molt gran". Ha acudit a la convocatòria del Moviment Feminista, que ha recorregut el parc de les Estacions, les avingudes i el carrer de la Unió fins a arribar al passeig del Born. En el seu cas, per atzar. Però altres companyes de marxa, com Victòria, consultora, defensa que "aquesta és la manifestació de les dones, per avançar en drets, ni un pas enrere". Al llarg d'aquesta concentració, de fet, es veuen nombroses pancartes crítiques amb la llei trans, com ara "ser dona no és una performance", o "el gènere no es diversifica, s'aboleix".

La pugna dins del feminisme es va visibilitzar la passada legislatura al govern espanyol entre les posicions enfrontades de la vella guàrdia del PSOE i l'exministra d'Igualtat Irene Montero. Aquest divendres, el PP i el PSIB han acudit a la convocatòria del Moviment Feminista. Els consellers Antoni Costa, Catalina Cirer, Jaume Bauzà, i Alejandro Sáenz de San Pedro també hi han participat. MÉS ha donat llibertat als seus representants per escollir la convocatòria. Mentre que Vox no ha acudit ni a cap manifestació ni tampoc a cap dels actes per celebrar el 8-M que s'han fet des de les institucions. Ni tan sols el president del Parlament, Gabriel Le Senne, ho ha fet en qualitat de líder de la Cambra.

En la lectura del manifest de l'acte del Moviment Feminista, la portaveu, Maria José Busquets, ha advertit del "perill real d'un retrocés" en els drets de les dones. "Hi ha enquestes que diuen que la meitat dels homes de l'Estat opina que el feminisme ha anat massa enfora", ha dit: "La violència masclista, la bretza salarial, la precarietat laboral, l'opressió pels estereotips sexuals, continua".

La conciliació, assignatura pendent

Les concentracions s'han afegit a la que els sindicats CCOO i UGT han convocat aquest migdia a la plaça de l'Olivar, en clau laboral. La portaveu d'UGT a les Illes, Xisca Garí, ha assegurat que les dones "tenen més contractes parcials no desitjats a causa de la cura de les famílies", i la secretària de Polítiques Públiques i Salut Laboral de CCOO a Balears, Eva Cerdeiriña, ha dit que el seu objectiu és "assolir un pacte estatal": el de la corresponsabilitat i la conciliació.

En un discurs institucional aquest matí, la presidenta Marga Prohens s'ha compromès a "no fer ni una passa enrere" en la lluita per la igualtat en un acte amb representants del Govern i dels consells insulars a la Misericòrdia. L'efemèride del 8 de març, Dia internacional de la dona, serveix com a recordatori per avaluar en quina situació es troben les dones a la nostra societat, i reclamar-ne millores. En els darrers dies, el Govern ha fet diversos anuncis dirigits a aquest col·lectiu (el de la meitat de la població): Prohens va anunciar dijous l'elaboració d'una nova llei de conciliació, i el Ministeri de Sanitat ha explicat que presentarà un protocol a les comunitats per garantir que les dones puguin escollir on poden avortar. Els sindicats han remarcat que hi continua existint una bretxa salarial del 13% a les Balears.

stats