Reparteixen les targetes moneder per als alumnes amb beques de menjador a 340 centres educatius de les Illes

Per illes, es distribueixen 5.453 targetes a Mallorca, 434 a Menorca, 251 a Eivissa i 14 a Formentera

340 centres educatius de Balears han repartit aquest dilluns les targetes moneder per als 6.152 alumnes que són beneficiaris dels ajuts de menjador per raons socioeconòmiques. Per Illes, se'n distribueixen 5.453 a Mallorca, 434 a Menorca, 251 a Eivissa i 14 de Formentera. Segons ha explicat Amanda Fernández, directora general de Primera Infància, Innovació i Comunitat Educativa, el procediment s'ha fet "sense incidències rellevants".

Les targetes estaven carregades amb 60 euros cadascuna per cobrir la primera quinzena de l'estat d'alarma, i ara ja es treballa per ampliar-ne el crèdit per a la segona quinzena. La Conselleria d'Afers Socials i Esports ha invertit 375.000 euros en aquesta acció. El dispositiu per repartir les targetes s'ha coordinat amb la Delegació del govern.

Com s'ha fet el repartiment?

Al llarg de la setmana passada els centres varen citar les famílies beneficiàries per recollir les targetes als seus centres i punts habilitats perquè aquest dilluns es pogués fer el repartiment amb un marge de deu minuts entre els usuaris. Les condicions són les següents: només pot anar un membre de cada família a cercar la targeta i les persones en quarantena o amb possibles símptomes no han d'anar al centre. En aquest cas, els centres guardaran les targetes d'aquestes famílies.

Als centres que han de repartir les targetes s'hi han enviat guants d'un sol ús i mascaretes, el llistat de beneficiaris, el llistat establiments d'alimentació i recomanacions de salut i higiene. Els centres han habilitat un o diversos espais, segons el nombre de beneficiaris "i sempre que sigui possible a l'entrada del centre, a les porxades o en zones molt ventilades", segons explica el Govern en un comunicat.

El procediment s'ha organitzat perquè es desenvolupi amb el màxim d'eficàcia possible. D'aquesta manera, s'identifica la persona que rep la targeta amb la documentació; s'informa els beneficiaris del funcionament de la targeta i es lliura juntament amb la targeta el llistat de botigues d'alimentació.

Per què aquest sistema i no un altre?

La solució adoptada per les conselleries d'Educació i d'Afers Socials respon a l'objectiu d'arribar de la manera més ràpida i eficient a les famílies més vulnerables. Abans de decidir es varen estudiar diferents vies, com la de distribuir menjar a través de les mateixes empreses que s'encarreguen del servei de càtering als menjadors escolars o a través d'ONG. Però aquestes empreses i ONG "no estan preparades per fer el servei a domicili i no tenen capacitat per assumir-lo", asseguren.

També es va plantejar la possibilitat de fer transferències bancàries, però en molts de centres no tenen els comptes bancaris de les famílies i, en el cas de les més vulnerables, o bé no tenen compte o, a vegades, està embargat. Finalment, s'han emprat les targetes de prepagament perquè és "una possibilitat ràpida i pràctica perquè l'entitat que proporciona la targeta, La Caixa, ja havia fet servir aquest sistema abans en un altre projecte d'àmbit social i hi havia molts d'establiments conveniats".

Pel que fa a l'enviament, l'única opció possible era la recollida als centres perquè els correus domiciliaris no estan actualitzats i els centres amb més alumnat becat en situació de vulnerabilitat han informat que en molts de casos el domicili que figura als impresos no és el domicili real.

EDICIÓ PAPER 16/01/2021

Consultar aquesta edició en PDF