Salut i nutrició 11/06/2020

Els metges de Menorca adverteixen de l'"arriscat" pla pilot turístic per al sistema sanitari

Proposen pagar un impost per sufragar els costos de les proves PCR

Ivan Martin
1 min
El personal sanitari de Menorca alerta del risc que suposa rebre la visita de milers de turistes.

MaóEl delegat del Sindicat Mèdic de Balears (Simebal) a Menorca, Claudio Triay, veu "arriscat" dur a terme el pla pilot turístic sense fer les proves PCR als visitants. El responsable sindical reconeix la importància de reactivar l'economia, però adverteix de les conseqüències d'un hipotètic rebrot de contagis per coronavirus: "La seguretat és prioritària i no entenc com es permet la lliure circulació de persones sense fer proves PCR en origen, 48 hores abans de volar, o una vegada aterren. No es garantiria al 100%, però podríem descartar les persones asimptomàtiques".

Triay veu "incoherents" les decisions que estan prenent les administracions públiques. "No comprenem que arribin a Balears milers de turistes alemanys, mentre nosaltres no podem volar a Barcelona o les escoles continuïn tancades. No té sentit. Si succeís a l'inrevés i viatjassin 11.000 espanyols a Alemanya per estiuejar, estic segur que ens exigirien un test", assenyala. A més, Triay proposa crear una taxa covid-19, amb l'objectiu de cobrir el cost de les proves PCR: "Si volem acollir una prova pilot, fem-ho bé. Estem acostumats a pagar l'Impost del Turisme Sostenible o assegurances, perquè no abonar una quantitat que permeti garantir la seguretat de residents i visitants?".

Per tot plegat, el responsable a l'illa de Simebal qualifica de "risc excessiu" la prova pilot i avisa que desconeixen si el sistema sanitari podria suportar una segona onada de contagis. "No sabem com anirà si es registren diversos positius. Els hotels que havien ofert els seus llits per a pacients estan actius amb vista al turisme. L'única evidència és que, si es produeixen contagis, la imatge de Menorca com a destinació caurà i, per tant, l'activitat econòmica també", afegeix.

stats