Seguretat alimentària
Salut i nutrició 10/07/2023

Sanitat retira unes galetes de Gerblé amb burundanga, la mítica droga dels violadors

Catalunya va alertar que el lot 51914913, procedent de França, estava contaminat, però de moment no s'ha detectat cap intoxicació

Ara
2 min
Les galetes de xocolata contaminades, en una imatge promocional.

BarcelonaEl ministeri de Sanitat ha ordenat la retirada del mercat d'un lot de galetes amb xocolata i sense gluten de la marca Gerblé contaminades amb escopolamina, una substància coneguda com a burundanga i que popularment s'acostuma a associar amb violacions per submissió química. El producte també contenia traces d'atropina, un fàrmac que dilata les pupil·les. Es tracta del lot 51914913, procedent de França, amb data de caducitat 20/09/2023 i que, segons han informat les autoritats sanitàries espanyoles, ha estat distribuït a tot Espanya, Andorra i França. Alemanya també està fent seguiment de l'alerta. De moment no consta que ningú s'hagi intoxicat pel consum d'aquestes galetes.

Va ser Catalunya que va alertar l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN) de la contaminació de les galetes amb aquestes dues drogues. Ho va fer saber mitjançant un avís al Sistema Coordinat d'Intercanvi Ràpid d'Informació que nodreixen les diferents autoritats sanitàries de les comunitats autònomes.

La Xarxa Europea d'Alerta Alimentària (RASFF, per les sigles en anglès) va rebre la primera notificació el 30 de juny i la va incloure en alertes de seguretat alimentària per riscos seriosos, segons ha informat Efe. Per això, les autoritats recomanen als que hagin comprat aquestes galetes que comprovin el lot i que s'abstinguin de consumir-les. La mateixa empresa alimentària va notificar, fruit dels seus autocontrols, el problema de contaminació.

Tot i que a Catalunya i Espanya no s'utilitza habitualment, l'escopolamina forma part de l'arsenal de drogues de submissió química per cometre agressions sexuals. Té un efecte sedant, que porta el consumidor a un estat de confusió i desorientació, el deixa en un estat de passivitat absoluta i a una pèrdua de memòria. A més, és complicat detectar la burundanga a l'organisme perquè és de ràpida expulsió, és a dir, desapareix de la sang i l'orina poques hores després d'haver estat consumida. Amb tot, cal recordar que entre les drogues més utilitzades per cometre agressions sexuals amb submissió química destaca l'alcohol, a vegades potenciant-ne l'efecte amb fàrmacs com ara les benzodiazepines.

stats