La consellera de Salut anuncia que el Govern preveu endurir les mesures de distanciament social

Patricia Gómez ho ha anunciat en una visita a l'hospital Mateu Orfila de Maó, que serà el primer de l'Estat que automatitzarà les proves de laboratori

El Govern balear treballa per endurir les mesures de distanciament social per lluitar contra el coronavirus, segons ha explicat aquest dijous la consellera de Salut, Patricia Gómez, en una visita que ha fet a l'hospital Mateu Orfila de Maó amb la presidenta, Francina Armengol, per presentar un projecte d'automatització de mostres. "Estam treballant amb una nova resolució que probablement endurirà un poc més les mesures", ha reconegut Gómez, i ha fet referència específicament a les reunions familiars, “és normal que hi hagi relaxació, però tenim que ser més previnguts que mai i sobretot reduir el nombre de persones que ens ajuntem i mantenir les mesures de seguretat”. Així, es podria reduir el número màxim de persones que poden participar en aquestes trobades entre parents i amics, i que ara és de 30.

Gémez també ha detallat l’origen dels brots que s’estan produint a les Balears i descarta una elevada transmissió comunitària. “La majoria dels 35 brots fan referència a 3 o 4 persones i tots de la mateixa família. La transmissió comunitària és baixa i excepte algun dels casos, en general no estan relacionats amb l’oci nocturn”, ha destacat.

En qualsevol cas, recorda que la sanitat pública està preparada per una hipotètica segona onada, “hi ha un miler de llits per a pacients amb coronavirus, que es poden posar en marxa en 24 hores i un reforç de 200 llits per a malalts més crítics, a més de 900 persones contractades, 240 d’aquestes són infermeres que es dediquen al rastreig dels casos de contagi”. La consellera preveu incrementar a 400 rastrejadors, quan aquests finalitzin el període de formació, “la majoria dels casos que tenim ara són asimptomàtics o amb símptomes lleus, com a Menorca, que representen el 95% dels contagis”.

Millora al Mateu Orfila

L'anunci s'ha fet en la visita de Gómez i Armengol al Mateu Orfila per al projecte en què el Govern ha invertit dos milions d'euros i que ha de permetre el centre menorquí convertir-se en el primer de tot l’estat espanyol a implementar una cadena automatitzada de mostres, segons ha explicat aquest la presidenta.

Francina Armengol ha destacat les millores que l’Executiu està duent a terme a Menorca. “Estam millorant infraestructures com el Verge del Toro a Maó i els diferents centres de salut, contractam més personal sanitari, i el laboratori de l’hospital, amb nova maquinària, permetrà evitar el trasllat a Son Espases, recopilant 5.000 mostres diàries, cosa que farà guanyar en agilitat en el resultat de les analítiques i multiplicar per deu la capacitat actual”, ha assenyalat.

Aquest sistema continuarà la seva implantació als hospitals de Son Espases, Son Llàtzer i Can Misses. D’altra banda, Armengol ha insistit a reclamar al govern espanyol que pressioni el Regne Unit per tirar enrere les últimes propostes que afecten el turisme a les Balears: “El mercat britànic és clau per a Menorca i continuam en contacte amb Madrid perquè creim que l’executiu britànic ha de recular. Treballam per obrir un corredor segur, així ho avalen els contagis i l’experiència amb el pla pilot alemany”.

Per últim, s’ha mostrat partidària d'incrementar els controls a viatgers que entrin a les Illes, tal com es va fer durant l’estat d’alarma. “Tenim una dependència enorme del turisme i la situació econòmica és complicada. Les Balears sempre han estat solidàries amb la resta de l’estat espanyol, ara toca que siguin solidaris amb nosaltres. El primer objectiu s’ha aconseguit: un pla específic d’inversions turístiques, amb fons europeus, necessari per diversificar el model econòmic i millorar la qualitat”, ha afegit.

EDICIÓ PAPER 24/10/2020

Consultar aquesta edició en PDF