Madrid critica el nou sistema d'al·lergologia balear

SEAIC explica que un únic especialista és insuficient i que és necessari crear un Servei d'Al·lergologia a cadascun dels hospitals públics de les Illes

La Conselleria de Salut va constituir aquest dimarts la Comissió Autonòmica Multidisciplinària d'Al·lèrgies a les Illes Balears, que integra especialistes de diversos serveis de tots els hospitals públics i incorpora un especialista en al·lergologia. L'anunci, però, que ja es va fer a principi d'any, ha suscitat algunes crítiques per part de la Societat Espanyola d'Al·lergologia i Immunologia Clínica (SEAIC), que aquest dijous ha emès un seguit d'observacions sobre el nou sistema d'al·lergologia impulsat per Salut.

El nou al·lergòleg assumirà les funcions d'assessoria i actuarà com a referent assistencial de totes les especialitats que el requereixin. Fins ara hi havia un total de 12 al·lergòlegs, 11 a Mallorca i un a Eivissa, però tots treballaven a la sanitat privada. La Comunitat Autònoma passa així de no tenir cap al·lergòleg a la sanitat pública a tenir-ne un, a Son Espases, per tractar patologies més greus. 

SEAIC explica ara que, encara que valora positivament el gest de la Conselleria com a punt de partida perquè l'al·lergologia estigui a la fi present en el Servei de Salut, un únic professional per atendre una població d'1,2 milions d'habitants continua sent insuficient i recorda que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana un al·lergòleg per a cada 50.000 habitants, la qual cosa suposaria una dotació assistencial de 24 al·lergòlegs per cobrir les necessitats de les Illes Balears.

"L'al·lergologia hauria d'estar representada com qualsevol altra especialitat mèdica i com ho està a totes les comunitats autònomes d'aquest país", remarquen. Per aquest motiu, denuncien la desigualtat que suposa que Balears sigui l'única comunitat sense especialistes en el Servei de Salut i exigeixen als responsables polítics que els pacients de Balears disposin de la mateixa qualitat assistencial que la resta dels habitants de l'Estat, tal com estableix el principi d'equitat del Sistema Nacional de Salut.

Segons SEAIC, és necessari crear un Servei d'Al·lergologia a cadascun dels hospitals públics de les Illes. A curt termini, recomanen instaurar-lo a Palma, amb una plantilla d'almenys quatre o cinc al·lergòlegs i, en anys successius, ampliar-lo a la resta de les Illes o a les principals àrees sanitàries de les Balears. "Per tot això que proposem, el Parlament balear ja va aprovar el desembre passat una partida de 620.000 euros per a la implantació d'un servei d'Al·lergologia, que indubtablement no s'ha complit fins ara", critiquen.

Destaquen que els al·lergòlegs han de ser els especialistes que tractin les persones al·lèrgiques i no ser mers assessors perquè ho facin altres metges, ja que és l'únic especialista reconegut pel Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social amb formació total en el diagnòstic i tractament de la patologia al·lèrgica en totes les edats. A més, recorden que l'al·lèrgia és una malaltia pluripatològica en la qual concorren de manera freqüent dermatitis atòpica, al·lèrgia respiratòria, al·lèrgia alimentària o al·lèrgia a medicaments, d'especial importància en les interconsultes generades pels mateixos centres hospitalaris per reaccions greus a fàrmacs vitals en els pacients ingressats.

Actualment, els balears amb malalties al·lèrgiques acudeixen a diverses consultes de diferents especialistes per ser tractats de les diferents manifestacions d'una única malaltia, l'al·lèrgia, que pot ser atesa en la seva globalitat per l'al·lergòleg. Aquest fet, expliquen des de SEAIC, minva la qualitat i la seguretat del pacient, i incrementa els costos de l'atenció sanitària. Fins i tot alguns pacients més greus són derivats a Serveis d'Al·lèrgia fora de la Comunitat balear, la qual cosa resta clarament eficiència al Sistema Sanitari Públic.

Així, després d'haver conegut l'anunci de constituir una Comissió Autonòmica Multidisciplinària d'Al·lèrgies a les Illes Balears, la SEAIC ha enviat un comunicat per oferir la seva col·laboració als responsables de la Conselleria de Salut per a la correcta posada en marxa dels serveis d'Al·lèrgia i perquè l'assignació dels recursos humans, materials i econòmics sigui suficient, tal com recollia el document presentat a José Luis Gallego, llavors director general d'Assistència Sanitària de la Conselleria de Salut, el mes de novembre de l'any 2014. Aquests serveis haurien d'estar integrats per un nombre suficient d'al·lergòlegs titulats que realitzin la labor assistencial, de recerca i de docència per proporcionar així als més d'un milió d'habitants de les Illes Balears l'assistència de qualitat que es mereixen, conclouen.

EDICIÓ PAPER 08/08/2020

Consultar aquesta edició en PDF