TRIBUNALS

“Si fos culpable, abaixaria el cap”

L’excapellà de Selva es declara innocent i el judici queda vist per a sentència

“Mai havia sentit tantes mentides i no sé com un pare pot manipular la seva filla d’aquesta manera”, va declarar l’excapellà de Selva, Antoni Cano, en la vista del judici per presumptes abusos a una menor, de 12 anys, durant el mes de febrer del 2015. Ahir el judici va quedar vist per a sentència.

“Si fos culpable, abaixaria el cap”, va sentenciar el capellà jubilat, qui en tot moment va mantenir la seva posició i recordà que mai no havia tocat cap nin. Cano va insistir a dir que el pare de la menor, Bartomeu Esteve, li va demanar ajuda perquè no sabia com tractar la seva filla arran de la mort de la mare ni com explicar-li que la seva parella esperava un fill seu.

Ahir es va reprendre el judici de l’excapellà. Era el torn del testimoniatge del batle pedani de Calonge (Santanyí), Antoni Matas, que va explicar la relació d’amistat i de compravenda d’un habitatge amb l’acusat. Matas va confessar sentir-se amenaçat per Esteve en una conversa telefònica que tingué lloc el 16 de maig del mateix 2015. En aquesta conversa, Esteve va dir a Matas que la casa li serviria d’indemnització per una sèrie de denúncies que posaria a l’excapellà. “No em va dir quin tipus de denúncia posaria”, va especificar el batle pedani.

Segons va declarar Cano, aquell dia ell també va sentir la conversa telefònica. I va ser llavors quan va dir al batle pedani que el pare de la menor també li havia fet xantatge amb arruïnar-li la vida si no li facilitava la quantitat de 60.000 euros.

Antecedents

Segons la Fiscalia, els fets varen tenir lloc el mes de febrer del 2015, quan la menor de 12 anys quedava a dormir al domicili de Santanyí del sacerdot jubilat. Durant el vespre, la nina va tenir por i va posar-se a dormir dins els llit de Cano. Presumptament, el capellà va començar a acariciar-li el melic i va anar baixant fins a l’engonal, moment en què la nina va pegar-li un cop de colze.

Després dels presumptes abusos, la menor va demanar al seu pare que no la dugués “mai més a casa d’aquest senyor”. Ahir Cano va declarar que “ni als seus nebots els ha tocat mai la panxa” i va afegir que “l’únic contacte físic que he tingut amb la nina va ser una besada quan va arribar a casa amb el seu pare”.

Mentrestant, el seu defensor va remarcar que hi havia “incoherències” en les declaracions de la nina, tant en la descripció de l’habitació com a l’hora de definir amb quin tipus de vestimenta va dormir aquell vespre.

A causa d’aquests fets, el Bisbat de Mallorca ha començat una investigació per aclarir la versemblança de les informacions.

El judici va quedar ahir dematí vist per a sentència després que la Sala número 1 del Tribunal Superior de Justícia de les Illes Balears (TSJB) escoltàs totes les declaracions.

EDICIÓ PAPER 07/12/2019

Consultar aquesta edició en PDF