Publicitat
Publicitat

Neix una nova fira per fomentar la vocació científica

La iniciativa 'Ciència per a tots' permetrà "tocar i experimentar" la recerca de la UIB

"Volem que la ciència sigui més propera a la gent, que tothom pugui sentir, tocar i experimentar la recerca que es fa des de la Universitat", destaca Pilar Roca, catedràtica de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat de les Illes Balears (UIB). Ella forma part de l'equip de coordinadors d'una iniciativa pionera a l'estat espanyol que posarà a l'abast dels ciutadans el que es fa dintre dels laboratoris. De manera excepcional, la recerca serà exposada enmig del campus a través d'una sèrie d'experiments i pràctiques que els estudiants de la UIB mostraran al públic en una fira científica que espera rebre la visita de milers de persones, els dies 16 i 17 de maig de 2014, i que ja ha estat batejada amb un nom absolutament representatiu del que es pretén aconseguir: 'Ciència per a tots'. La iniciativa té el suport de la Fundació Espanyola per a la Ciència i la Tecnologia.

El projecte neix de la inquietud d'un grup de professors universitaris procedents de diferents disciplines científiques, a més de la doble experiència adquirida a través del Programa d'Orientació i Transició a la Universitat (POTU), dirigit a alumnes, professors i famílies dels centres de Secundaria, i també gràcies a la Fira de la Ciència que s'ha realitzat a la nostra comunitat al llarg de 10 anys. Organitzada pel Govern de les Illes Balears amb la col·laboració de la UIB, centres de recerca i centres de Primària i Secundaria, aquesta fira va crear una sèrie d'hàbits i assolí un notable augment de l'interès per la ciència entre els joves, segons reconeixen professors i investigadors.

Tractant de recollir i canalitzar aquests fruits, els organitzadors de 'Ciència per a tots' volen cobrir ara el "buit" de la Fira de la Ciència, que des del 2011 ha deixat d'organitzar-se per manca de pressupost, i focalitzar el desenvolupament de la nova iniciativa dins el campus de la UIB amb l'objectiu d'acostar la recerca a la societat i fomentar les vocacions científiques entre els joves.

Els alumnes fan de professors

L'originalitat de la mostra consisteix que seran els estudiants en formació de la UIB els que hauran de preparar un conjunt de pràctiques de laboratori que després mostraran i explicaran, ells mateixos, als alumnes de Primària, Secundària i cicles formatius de les Illes, utilitzant un llenguatge més senzill, directe i desenfadat del que habitualment suposa la pràctica investigadora. Complementàriament, s'organitzaran una sèrie d'activitats: tallers, jocs per ordinador, un trivial amb mil preguntes de ciència, un joc d''Aparaulats amb la ciència' i divers tipus de material multimèdia.

Els coordinadors de la iniciativa són, a banda de Pilar Roca, la professora associada de Física Francesca Molinos i el catedràtic de Química Joan Frau. Justament aquests dies es comencen a planificar i preparar totes les activitats. Primer es triaran els grups d'estudiants procedents dels graus de Biologia, Bioquímica, Física, Enginyeria, Agroalimentària, Medi Rural, Educació Primària i Química. En una segona fase, els estudiants seleccionats crearan un blog on es penjaran algunes de les experiències i experiments que gravaran en vídeo. Així mateix, es faran servir altres canals de divulgació de la UIB, entre els quals la revista Naturalment, impulsada des del departament de Biologia. Per Francesca Molinos, "es tracta de recollir el testimoni i els fruits de la Fira de la Ciència i no deixar que es perdi tot el que vàrem aconseguir en favor de la divulgació de la ciència i el foment de la cultura científica".

Etiquetes

PUBLICITAT
PUBLICITAT
PUBLICITAT

EDICIÓ PAPER 18/03/2018

Consultar aquesta edició en PDF