TERRITORI
Societat 23/09/2016

Artà debatrà dilluns l’ampliació del Parc Natural del Llevant

Alternativa presenta la moció, que, si s’aprova, es traslladarà al Parlament

Miquel Barceló
3 min
La zona de sa Cuguça, vora Ca los Camps, és una zona amb gran presència de corbs marins, que quedà fora del parc natural després de la retallada del PP.

ArtàArran dels darrers incendis a la serra d’Artà, ha revifat el debat sobre la necessitat de demanar l’ampliació del Parc Natural del Llevant, tot recuperant les fites originals que es marcaren el 2001 i que el govern de Jaume Matas (2003-2007) retallà en un 90 per cent.

Alternativa per Artà presenta dilluns una proposta al plenari del Consistori per “recuperar l’abast del parc natural, al terme municipal d’Artà, amb la seva extensió inicial”. En cas que s’aprovi aquesta iniciativa, per part del Consistori artanenc, es vol traslladar a la Conselleria de Medi Ambient i als grups polítics amb representació al Parlament de les Illes Balears, perquè s’hi pronunciïn.

La proposta d’Alternativa per Artà va a debat plenari amb l’únic vot d’aquesta formació, que integra el pacte de govern amb El Pi (3) i el PSOE (3), perquè aquests dos grups, juntament amb els dos de l’oposició, Independents (5) i PP (1), es varen abstenir a la comissió informativa prèvia al plenari a l’hora de definir el seu posicionament sobre la qüestió plantejada.

El primer punt, però, de l’acord que es vol sotmetre a votació aquest dilluns demana “ratificar la moció aprovada el 13 de novembre de 1999, en què se sol·licitava a la Conselleria de Medi Ambient l’inici de la redacció d’un Pla d’Ordenació de Recursos Naturals (PORN) a la serra del Llevant”. Això també suposaria sondejar la voluntat dels ajuntaments dels municipis que al principi també es varen adherir a la sol·licitud de la declaració de parc natural, en tant que la delimitació n’afectava el territori. Les 16.232 hectàrees terrestres i 5.275 d’àrea marina del Parc Natural del Llevant aprovades el 2001 tenien un abast d’afectació a Artà, la major part després de Capdepera i de Son Servera, i una menor incidència sobre els termes municipals de Sant Llorenç, Santa Margalida i Manacor.

La posterior reducció de l’àmbit amb la màxima protecció a només 1.671 hectàrees de terreny de domini públic (desembre de 2003) suposà una derrota de tot el moviment ecologista, i Artà es quedà amb el domini del parc. El 2007, el govern progressista presidit per Francesc Antich no es va atrevir a recuperar l’àmbit inicial del parc, cosa que sí que pogué fer, com a primera instància, l’Ajuntament d’Artà.

“Els incendis de sa Canova han posat de manifest, una vegada més, la necessitat de planificar, ordenar i gestionar adequadament els espais naturals com aquest, que, tot i ser privats, constitueixen la major part del territori municipal. Més enllà de la millora en l’aprofitament forestal, és evident que aquestes finques presenten un valor ambiental i paisagístic de primer ordre i que cal vetlar, per tant, per conservar-los”, explica Alternativa per Artà en el seu plec de fonaments de la moció que defensarà la regidora d’aquesta formació i delegada municipal de l’àrea de Medi Ambient, Aina Comas.

Alternativa recorda que les restriccions urbanístiques que en el seu moment (2001 ) es van imposar al terme d’Artà s’han mantingut per voluntat dels succesius equips de govern i que, d’altra banda, es varen perdre les subvencions que hi va haver el 2002 i el 2003 en finques incloses en la primera delimitació de parc natural, cosa que, segons Alternativa, “podria animar els propietaris a tornar a demanar-ne la inclusió” en una possible ampliació de la zona de parc.

Un element que també es valora a l’hora de demanar l’ampliació del Parc Natural del Llevant és la composició actual del Parlament de les Illes i al Govern. Amb la correlació de forces polítiques i la consolidació dels moviments ecologistes, així com la composició de l’actual Consistori artanenc, situa el plantejament “en una cojuntura favorable a la recuperació del Parc Natural del Llevant”, almanco amb relació al terme municipal d’Artà. En una segona fase, els pobles veïns també s’hi podrien posicionar.

Taula rodona sobre el futur de la zona

Alternativa per Artà prepara una campanya per tal de motivar i augmentar el suport a la seva iniciativa de recuperar la delimitació del Parc Natural del Llevant, que va aprovar el Parlament de les Illes el 2001 i que dos anys després el govern de Jaume Matas va retallar. En aquesta línia, a la moció de dilluns la seguirà la convocatòria d’un debat públic al teatre. Aquest acte, que encara no té hora concreta, està previst per al 7 d’octubre sota el títol Volem recuperar el Parc Natural del Llevant? i amb la participació de grups ecologistes i representants polítics.

stats