SERVEIS SOCIALS
Política 05/02/2016

El Govern es fa responsable de les revisions als dependents

2.300 majors han perdut la prestació per oblidar-se’n

Jaume Vinyas
2 min
Marc Pons i Fina Santiago durant la roda de premsa d'aquest divendres migdia. / CAIB

PalmaEl Consell de Govern va aprovar una sèrie de modificacions a la Llei de dependència que suposen una “millora bastant contundent” en paraules de la consellera de Serveis Socials, Fina Santiago.

Una de les mesures més destacades per la consellera és que l’Administració assumirà la responsabilitat de les revisions de grau que, fins ara, residia en el pacient. D’aquesta manera, s’ intenta evitar que si un dependent oblida fer-se la revisió i segueix cobrant la prestació, no es veurà obligat a tornar els doblers de manera retroactiva, com succeïa fins ara. Santiago ha explicat que van detectar aquesta anomalia en iniciar la legislatura i que, el mes de setembre, ja hi van aplicar una moratòria que ha beneficiat unes 1.200 persones. Molts casos, ha assegurat, afectaven persones amb malalties mentals com ara l’alzheimer.

Des de la Conselleria calculen que unes 2.200 persones van perdre la prestació per aquest motiu la legislatura passada i que un centenar més foren afectats entre juliol i setembre de l’any passat, quan es va decidir aplicar la moratòria. “Em va tocar firmar algun cas que em va fer tremolar la mà”, va reconèixer Santiago.

Més ajudes i facilitats

Els ciutadans amb dependència que demanin plaça en una residència pública cobraran una prestació si passats 60 dies l’Administració no els ha pogut oferir la plaça.

Les persones ingressades en residències es beneficiaran d’un altre canvi: a partir d’ara no s’hauran de sotmetre d’ofici a la revisió del grau. D’aquesta manera, s’evitarà que si un dependent millora gràcies a les atencions que rep, no es veurà obligat a abandonar la residència.

Finalment, la normativa permetrà compatibilitzar serveis i prestacions de dependència, amb l’objectiu d’assegurar la permanència dels dependents al seu domicil, a la vegada que es promou la seva autonomia personal. Aquesta combinació serà possible sempre que no es superi el 100% del cost dels serveis. Santiago va remarcar que les modificacions es deuen a la voluntat d’evitar situacions que els havien semblat “injustes”.

stats