MANIFESTACIÓ

Pensionistes i sindicats reclamen una jubilació digna

La pluja però també la tensió entre ambdós marcaren la trobada

Junts, però no mesclats. Així es manifestaven pensionistes i sindicats ahir dematí a la plaça d’Espanya de Palma per reclamar unes pensions justes. Arribaren a ser un centenar de persones, però es resistiren a posar-se tots darrere una mateixa pancarta.

Uns hi anaven convocats per la coordinadora de Mallorca i l’estatal de jubilats i jubilades, amb un lema “sense logos”, varen dir. I els altres hi anaven en nom dels sindicats, Comissions Obreres i UGT, amb banderes i pancarta pròpia, el lema dels quals deia que defensar les pensions “és cosa de tothom”.

“La coordinadora de jubilats i jubilades se sent incòmoda, perquè sentim que s’aprofiten de la feina que feim els altres”, va assenyalar el portaveu dels jubilats, Martí Cifre, referint-se als sindicats, a qui miren amb recel.

Amb tot, el clam va pesar més que les discrepàncies i les cent persones caminaren juntes en una manifestació que renegà del pacte de pensions entre el Partit Popular i el Partit Nacionalista Basc, “perquè és un paper banyat, un pressupost electoralista que farà més rics els rics i deixarà la classe mitjana en el llindar de la pobresa”.

Abans de començar, sota la pluja -que ahir gairebé no va donar treva-, es va llegir un comunicat en què, entre d’altres, s’exigia la derogació de les reformes del sistema de pensions aprovades els anys 2011 i 2013, el manteniment i la recuperació del poder adquisitiu de les pensions públiques i restablir l’edat de jubilació ordinària a 65 anys.

“Els polítics dels parlaments, amb només dues legislatures, cobren la pensió màxima. I nosaltres, què?”, es lamentava un manifestant.

Jesús Moreno acudia a la concentració a títol personal. És una de les veus que ahir es deixaren sentir perquè, tot i que no li han abaixat la pensió, assegura que ha treballat durant més de quaranta anys i “gairebé no em basta per a res”.

Segons les darreres dades fetes públiques pel Ministeri de Treball, a principi de 2018 hi havia uns 188.000 pensionistes a les Illes Balears, que cobren de mitjana 857 euros. D’aquests, el 33,7% cobren una pensió que es troba per sota del llindar de la pobresa.

“El que ens preocupen són els nostres fills i els nostres nets, per això hem de demanar que es blindin les pensions a aquest govern i als que vinguin després”, afegiren alguns dels protestants.

Entre els assistents tampoc no hi faltaren membres de la Plataforna Antidesnonaments, que criticaren el maltractament en els centres d’acollida.

EDICIÓ PAPER 15/02/2020

Consultar aquesta edició en PDF