INSTAL·LACIONS CULTURALS
Portada 18/12/2014

L'Arxiu del Regne de Mallorca reobre les portes

Les autoritats han inaugurat el nou edifici, que ha suposat una inversió de 16 milions d'euros i unes obres que s'han allargat durant quatre anys

Miquel Ramis
3 min
El director de l'Arxiu, Ricard Urgell, mostra una de les joies de l'arxiu. / ISAAC BUJ

PalmaL'Arxiu del Regne de Mallorca ha reobert les portes. Després de quatre d'anys d'obres i d'una inversió de 16 milions d'euros, les Balears recuperen el magatzem de la seva història, de la seva memòria. La nova instal·lació ha estat inaugurada pel secretari d'Estat de Cultura, José María Lassalle, i pel president de les Illes, José Ramón Bauzá.

Les obres han suposat una inversió de 15.966.913 euros i s'han allargat durant quatre anys, ja que s'iniciaren el 2010, període en què l'arxiu se situà a la seu provisional del Parc Bit. La nova edificació ocupa un total de set mil metres quadrats construïts, 6.269,49 dels quals són útils, i té 22 quilòmetres de prestatges compactes que han d'acollir els més de 20.000 volums d'informació que guarda l'arxiu.

Les obres, tal com han explicat l'arquitecte director, Sergio de Miguel, i l'arquitecte coordinador, Joaquín Bau, s'han desenvolupat en dues actuacions diferents: la rehabilitació i la reforma de la crugia que dóna al carrer Ramon Llull i de l'edifici que acollia la Casa de Cultura, espai obert al públic, i la construcció d'una edificació nova, la que acollirà l'arxiu pròpiament dit.

En aquest sentit, De Miguel i Bau han explicat que els motius de l'endarreriment de les obres i del sobrecost que s'ha experimentat han estat dos. En primer lloc, el mal estat de la crugia, que va obligar a reforçar-la de manera íntegra per tal de respectar la "necessitat imposada de conservar-la", i en segon, l'excavació arqueològica que s'hagué de desenvolupar una vegada s'hagué enderrocat la part necessària. Les dues actuacions han suposat una modificació de prop d'1,5 milions d'euros, els quals ja estan inclosos en el pressupost.

Així, els espais es distribueixen en dues grans àrees. L'oberta al públic, que té una sala d'actes i una sala d'investigadors de 500 metres quadrats, la qual inclou una aula que és novetat en el projecte, i la privada o pròpiament de l'arxiu. Cal destacar també que l'accés dels vianants és pel carrer Ramon Llull, però també s'ha obert una entrada per al trànsit rodat pel carrer de la Samaritana.

No només un arxiu, sinó també un centre cultural multidisciplinari

Tot i que l'Arxiu del Regne té com a missió la conservació del patrimoni històric de les Illes, tal com ha assenyalat el seu director, Ricard Urgell, "pretenem que no només sigui un arxiu, sinó que també es converteixi en un centre cultural multidisciplinari". "És un edifici de present, però també de futur", hi ha afegit Urgell, que està "obert a l'ingrés de tota la documentació de les institucions de l'Estat, a més d'altres arxius públics o privats d'interès".

El subdirector general d'arxius estatals, Severiano Hernández, també ha fet la visita i ha mostrat satisfacció per haver culminat una obra que, segons ell mateix ha afirmat, li pot comportar problemes amb altres comunitats autònomes.

L'Arxiu del Regne serà el primer de l'estat que disposarà d'un escàner digital de darrera generació valorat en 30.000 euros, que facilitarà el procés de digitalització en el qual està immers. Aquest aparell no estava previst en el projecte, però la gestió d'Urgell ha permès incorporar-l'hi i convertir l'arxiu en una referència per a tot l'Estat.

Segons la documentació facilitada per la Conselleria d'Educació, Cultura i Universitats, per a l'any que ve es preveu dotar l'arxiu de tres places noves. En aquest sentit, s'ha de recordar que l'anunci de majors recursos fou el detonant que permeté suspendre la protesta que els treballadors de l'arxiu tenien convocada per al dia de la inauguració. Amb tot, la majoria de la plantilla ha assistit a l'acte vestida de negre per protestar per la manca de personal i material.

stats