MITJANS PÚBLICS
Portada 29/09/2015

El Govern admet que estudia contractes d'IB3 i valora fer un nou concurs per externalitzar els informatius

La consellera Camps defensa la internalització, però deixa entreveure que si es fa, no serà imminent

Q. Torres
2 min
La consellera de Transparència, Participació i Cultura, Esperança Camps / CAIB

PalmaMalgrat que la majoria progressista ha introduït en la modificació de la Llei d'IB3 un compromís per internalitzar els informatius de la ràdio i televisió autonòmica —que ara estan parcialment externalitzats—, el Govern valora la possibilitat de no prorrogar el contracte actual amb l'empresa CBM, que és qui en té la concessió, i fer un nou concurs per externalitzar els informatius almenys fins que es decideixi si s'han d'internalitzar o no. Així ho ha apuntat la consellera responsable de l'ens, la titular de Transparència, Esperança Camps, en una interpel·lació parlamentària que li ha fet el portaveu d'El Pi, Jaume Font.

Camps ha insistit que no és ni serà “intervencionista” amb relació a IB3, però, a la vegada, ha apuntat que s'han estudiat els contractes que té la cadena en vigor i els que estan a punt de caducar per fer-ne un seguiment. I “el contracte amb CBM és un dels que ens hem estat mirant” i “ja hi ha gent treballant en la possibilitat de no renovar el contracte” actual, que expira el febrer de l'any vinent. Si s'optàs per fer un nou concurs, s'hauria de comunicar a la concessionària abans de final d'any perquè sinó quedaria automàticament prorrogat el contracte actual. “S'haurien de fer nous plecs per mirar d'obrir un nou concurs i veure que algú es fes càrrecs dels informatius d'IB3” fins que no es decideixi si s'internalitzen o no els informatius.

La consellera ha defensat la internalització dels informatius perquè és “millor”, més “racional” i “estable” que els treballadors dels informatius formin part de la plantilla pròpia de la cadena. Ha apuntat que els periodistes, si són d'IB3, seran més “refractaris a les ingerències” i seran “més lliures”. I ha reivindicat que els informatius són “l'ànima” i la “marca” de la cadena. Amb tot, també s'ha mostrat “conscient de les dificultats que en aquests moments hi ha” per internalitzar els informatius, “inconvenients” de tipus econòmic, estructural o legal. Amb tot, ha advertit que el Govern no hi renuncia, ho postposa per quan la situació de l'ens estigui “normalitzada” i quan la situació dels pressuposts “sigui una altra”.

“Necessitam que s'estabilitzi la situació dins l'ens” i, “abans de fer canvis, cal estabilitat i per això s'ha de nomenar un nou director” i situar un nou equip al capdavant de la ràdio i de la televisió pública, per tal que els ciutadans trobin que és un servei públic, ha apuntat la consellera, que també ha llançat diversos missatges per demanar als treballadors que estiguin “tranquils” i tinguin “calma”.

Responia així al portaveu d'El Pi, Jaume Font, qui li havia demanat que aclarís si es mantendrà el contracte amb CBM per als informatius o si s'internalitzaran perquè hi ha “158 treballadors indefinits” que “no saben quins són els seus drets laborals”. Font ha denunciat la situació d'incertesa en què es troben aquests empleats i ha criticat el Govern perquè no els ha informat de les seves intencions, un extrem que ha negat la consellera, qui ha dit que s'ha reunit amb els representants laborals tant dels empleats de la cadena com de CBM, així com amb la mateixa productora.

stats