EDITORIAL
Portada 05/03/2015

Una comissió d'investigació, dos relats sobre Son Espases

PP i oposició tenen dret a presentar unes conclusions parcials, però si el Parlament només n'aprova unes quedarà desacreditat

Ara Balears
2 min

PalmaLes conclusions de la comissió d'investigació de Son Espases, que aquest dijous s'han donat a conèixer, mostren dos relats totalment diferents del que ha passat en les compareixences que s'han produït els mesos de gener i febrer i del que va passar en el seu moment amb l'hospital. Res que no fos previsible abans que començàs a caminar aquest òrgan.

El PP passa de puntetes sobre tot allò que afecta la gestió que va portar a terme el seu partit i avala el procés de selecció del solar de Son Espases i el procés d'adjudicació de l'hospital. Ho fa malgrat que hi ha una investigació judicial en marxa i malgrat que hi ha hagut compareixences que han fet evident que, tant en una fase com en l'altra, primaren les decisions polítiques en detriment de les tècniques. Res que qüestioni el procés dut a terme en temps dels populars apareix en les conclusions presentades pel PP, que seran les que segurament aprovarà el Parlament. Els conservadors es recreen a l'hora d'apuntar a indicis delictius per actuacions vinculades a la gestió del Pacte. Com que la justícia no investiga aquesta fase, pretenen que ara ho faci.

Les conclusions presentades pels grups de l'oposició, PSIB i MÉS, se centren, en canvi, en la gestió del PP, no només a l'hora de ressaltar els dubtes i les contradiccions que s'han posat de manifest en el transcurs de la comissió, sinó també a l'hora d'assenyalar qüestions que han transcendit arran de la comissió, com el suposat finançament irregular del PP balear en l'operació de la seva nova seu.

És cert que la comissió no ha posat sobre la taula irregularitats fragants, més enllà de l'acusació del suposat finançament irregular del PP balear, però ha permès que es dibuixin sospites al voltant del procés i que s'evidenciïn actuacions, com a mínim, insòlites en una adjudicació d'obra pública com aquesta, la més important que s'ha fet mai a Balears. Si el PP es pensava que, permetent la comissió, podria focalitzar-ho tot en la gestió del Pacte i situar les suposades irregularitats que s'haurien produït en temps de l'esquerra al mateix nivell que les investigades judicialment de la seva gestió, no ho ha aconseguit. La comissió ha servit per retratar unes formes de fer d'una època que potser alguns havien oblidat i que s'han de recordar perquè no es tornin a repetir.

La diferència abissal entre el plantejament del PP i el de l'oposició resta credibilitat a la mateixa comissió d'investigació i, de retruc, a la classe política. Els grups polítics tenen dret a presentar unes propostes de conclusions parcials, però allò que no es pot permetre és que el Parlament aprovi unes conclusions parcials. Si això passa, el que es posarà en entredit, el que quedarà desacreditat, és la principal institució de les Illes Balears.

stats