Portada 14/09/2013

Begudes de sempre per a cada moment

Un repàs de les begudes espirituoses tradicionals per als diferents moments del dia

Nila Crespí
2 min

Ara que s'han posat tan de moda els gintònics i pareix que com més estrambòtics, millor són, és el moment de fer una ullada cap enrere i posar en valor les begudes tradicionals de les Illes. Segons Joan Vicens, cap de sala i copropietari del restaurant Can Calent de Campos, "hi ha un bon grapat de begudes d'aquí que sempre s'han pres i que, tot i que ara no tenen tanta demanda d'ençà que arribaren les begudes d'importació, encara hi ha molta gent que les demana. És ben habitual que a mitjan matí vinguin els clients a fer un vermut de palo amb sifó, per exemple".

A les Illes són típics el palo, les herbes -tant mallorquines com eivissenques- i la pomada; també begudes més refrescants i suaus, com la cervesa amb llimona, o de més fortes, com el rom Amazonas.

Cada beguda té el seu moment. Vicens recorda que a Mallorca la gent de camp començava les jornades molt prest per evitar una gran assolellada, i a mitjan matí una bona manera d'agafar forces i refrescar-se era fer un tassó d'aigua amb cassalla, conegut com a palometa . I en acostar-se l'hora de dinar, habitualment es prenia un tassó de palo amb sifó.

Després d'un dinar copiós, és un clàssic prendre unes herbes. Són digestives, ja que són un licor d'infusió. "Les que més agraden als mallorquins són les dolces, mentre que els estrangers, sobretot els alemanys, prefereixen les seques", diu aquest restaurador expert en esperituosos.

Per passar l'horabaixa, que a l'estiu pareix que s'estira, el més comú és prendre una cervesa amb llimonada, popularment coneguda com a shandy . Ara bé, depèn d'on la demanem té un nom o un altre. Al Llevant es coneix com a "xopet".

Si són les festes del poble o simplement encara tenim ganes de bauxa, no pot faltar la beguda més arrelada a Menorca: la pomada o ginet (xoriguer amb refresc de llimona).

Per acabar, Vicens proposa una variant del mojito , "una reinterpretació del clàssic còctel d'origen cubà amb el licor de rom dolç mallorquí més conegut, l'Amazonas". Això sí, ens recomana que no ho tastem tot el mateix dia. Cada hora té la seva beguda, però ja se sap que hi ha més dies que llonganisses.

stats