Política 13/06/2015

El PNB aconsegueix l'alcaldia de Vitòria amb els vots de Bildu i l'esquerra alternativa

Els socialistes han votat en blanc perquè un regidor nacionalista havia trencat el pacte de col·laboració a Andoain

Efe
1 min
El nou alcalde de Vitòria, Gorka Urtaran, del PNB. EFE

MadridMatí d'embolics i incerteses a Vitòria, la capital d'Euskadi, que finalment s'ha resolt amb la investidura de Gorka Urtaran, del PNB, com a nou alcalde de la ciutat. El PP perd així un dels seus principals feus. Poc abans de la votació, el responsable de Política Autonòmica i Municipal dels populars, Javier Arenas, havia reclamat als nacionalistes que s'ho pensessin dues vegades abans d'intentar apartar Javier Maroto de l'alcaldia perquè s'hi jugaven la "dignitat".

El candidat del PNB ha estat investit amb els vots de la seva formació i, finalment, també amb els de Bildu, Sumant-Hemen Gaude (la marca de Podem) i Irabazi, la plataforma d'Esquerra Unida i Equo. Els dos últims han donat el suport a Urtaran després que el PSE s'hagués fet enrere i hagués anunciat que votaria en blanc, fet que permetia que Maroto continués al capdavant de l'Ajuntament.

La secretària general del PSE-EE, Idoia Mendia, ha anunciat, una estona abans del ple, que els seus regidors a Vitòria votarien en blanc i no pas a favor de la candidatura del PNB ja que un regidor nacionalista havia trencat, a Andoain, el pacte de col·laboració subscrit ahir entre socialistes i nacionalistes. El vot d'aquest edil ha permès que a la localitat hi governi l'esquerra abertzale, que va ser la força més votada.

stats