Política 26/03/2024

Vera, sobre el pla de segregació lingüística: "No va en contra de res. L'únic que fa és aplicar la normativa actual"

El conseller d'Educació assegura que no s'ha de titllar de "segregador", ja que els centres "poden demanar si volen adherir-s'hi o no"

ARA Balears
2 min
El conseller d'Educació i Universitats, Antoni Vera.

PalmaEl pla Vera per a la segregació lingüística, que va avançar l'ARA Balears serà un dels temes centrals que es debatran aquest dimarts a la Mesa Sectorial d'Educació. Els sindicats educatius varen valorar negativament la proposta aquest dilluns. En aquest sentit, el sindicat majoritari, STEI, l'ha titllat de "segregador" i ha assenyalat que ha posat en mans dels serveis jurídics la proposta. El sindicat ha denunciat que el pla "no té cap altre objectiu que cedir a l'obsessió de Vox de fer desaparèixer la llengua pròpia de les Balears d'un espai estratègic com és l'ensenyament". El conseller d'Educació, Antoni Vera, ha assenyalat en una entrevista a l'Informatiu Matí d'IB3 que "s'ha de diferenciar", ja que els centres "poden demanar si es volen adherir o no al pla voluntari de llengua".

"Una altra cosa és el mínim, perquè cada assignatura que s'ofereixi en les dues llengües ha de tenir un mínim de quòrum per poder-se aplicar", ha dit, en referència amb el mínim del 20% dels alumnes de cada curs i etapa. Així mateix, ha recalcat que el pla "no és segregador" i que "no va en contra de res". "L'únic que fa és aplicar la normativa actual. Si haguéssim fet canvis normatius entendria les crítiques dels sindicats, però sense canvi normatiu, consider que és un pla que s'adequa perfectament a la normativa vigent".

D'altra banda, un dels altres punts a tenir en compte en relació amb el pla i que preocupa els sindicats és la dotació de recursos als centres que s'hi adhereixin per poder donar cabuda a les separacions de grups per fer les assignatures en català i castellà, entre d'altres. Vera ha assegurat que els centres hauran de modificar el seu projecte educatiu, dins el qual hi ha el projecte lingüístic. "Evidentment que els centres després triaran el format pedagògic i metodològic establerts a la LOMLOE, com ara els agrupaments flexibles o els desdoblaments. Són només unes hores al dia i garanteixen que tots els centres que s'adhereixin tinguin el mínim del 50% de llengua vehicular, de la llengua pròpia de la nostra terra". D'altra banda, el conseller no ha especificat quin cost preveu per a l'aplicació del pla, ja que encara no es tenen dades de quants centres s'hi presentaran.

Finalment, quant a la qüestió dels docents desplaçats i els processos d'estabilització, Vera ha insistit que el Govern defensa "poder garantir a la majoria de desplaçats a illes que no són la seva de residència poder tornar a la que sí que ho és". "No podrem alegrar tothom ni solucionar el problema que ens va deixar l'Administració anterior", ha dit, i ha assenyalat que el que preveuen és ampliar les comissions de servei i els suports per donar la possibilitat a tothom de poder demanar-ne una, tot i que ha remarcat que "no hi haurà places suficients per a totes les comissions de serveis sol·licitades". "Tenim unes places dotades, i en dotarem més, però no bastaran per col·locar tothom".

stats