Societat 25/03/2024

El Pla Vera no agrada ni a defensors de l'escola en català ni a l'espanyolisme

El plantejament inicial fixa que el mínim d'alumnes participants de les escoles que s'hi sumin serà del 20% dels matriculats als cursos i etapes

3 min
Una aula

PalmaEl Pla Vera de segregació lingüística no convenç ni els defensors de l'escola en català ni l'espanyolisme. En els primers dels casos, el sindicat STEI ha rebutjat "de manera frontal" la proposta del pla pilot "per segregadora". En un comunicat, considera que el projecte és "un atac més a la presència del català a les aules i al procés de normalització lingüística progressiva. No té cap altre objectiu que cedir a l'obsessió de Vox per part del PP de fer desaparèixer la llengua pròpia de les Balears d'un espai estratègic com és l'ensenyament".

L'STEI denuncia també que el pla no s'ajusta a la normativa vigent quan preveu que la segregació lingüística es podrà fer a l'etapa de Primària el pròxim curs, ni a Secundària a partir del curs 2025-26. La normativa actual, explica, recull l'elecció de llengua en el segon cicle d'Infantil i el primer cicle de Primària, si un alumne no ha estat escolaritzat a Infantil. "En cap cas es pot estendre a altres cursos de les etapes educatives. La Llei d'Educació de les Illes Balears (LEIB) tampoc no permet la segregació de l'alumne en funció de la llengua escollida", diu l'STEI.

Educació s'ha compromès a donar una dotació extra de personal als centres que se sumin al pa. L'STEI considera una "manca total de responsabilitat" aquesta proposta de la Conselleria. "El que l'Administració ha de fer és dotar tots els centres educatius dels mitjans necessaris per oferir un ensenyament de qualitat, i no cedir al xantatge de Vox que només pretén crear divisió i afeblir encara més la presència del català en l'entorn educatiu i social", apunta. El sindicat també critica que "es traslladi la responsabilitat de sumar-se al pla als equips directius i centres". També qüestiona que un dels requisits per sumar-s'hi faci referència a disposar de les instal·lacions adequades, donades les mancances que tenen molts centres, tal pel que fa a espai com a l'estat dels edificis o a la seva climatització.

"Paper Mullat", segons PLIS

La plataforma espanyolista PLIS, per la seva banda, ha acusat el conseller d'Educació, Antoni Vera de "convertir el pla pilot pactat amb Vox en paper mullat". En una nota de premsa, el sindicat ha lamentat que l'esborrany de la resolució que aprova el projecte no preveu que els centres que s'hi adhereixin permetin als pares triar la llengua d'ensenyament en les matèries troncals: les de l'àmbit social i científic.

"Sembla que al senyor Vera se li ha esfumat la fermesa i rotunditat que va exhibir el 8 de febrer en el Parlament, quan va defensar a la Comissió d'Educació del Parlament que els pares dels centres adherits al pla podrien triar llengua per a les matèries no lingüístiques: Matemàtiques, Coneixement del Medi natural, Social i Cultural, a Primària, i Història, Geografia, Física i Química, Tecnologia, a ESO. Es tracta d'un esborrany: esperem que a la resolució definitiva recuperi els seus compromisos", demana PLIS. L'associació creu que Vera "cerca no molestar els centres escolars, dominats pel nacionalisme més irredempt".

20% d'alumnes, mínim

L'ARA Balears ha tingut accés al primer esborrany de la resolució en què es fixen les finalitats, el ritme d'aplicació i els requisits que han de complir els centres per sumar-se al Pla, entre altres qüestions. El requisit més important per accedir-hi i, per tant, rebre la dotació de recursos de personal promesa per la Conselleria d'Educació als participants, fa referència a l'alumnat. El nombre mínim d'alumnes participants de les escoles que se sumin al pla serà del 20% dels matriculats als cursos i etapes (Primària/Secundària). Si es tracta d'un grup reduït, serà d'un mínim de cinc alumnes.

Per poder participar-hi, els centres hauran d'adjuntar a la sol·licitud diversos documents, entre els quals en destaquen:

• Certificat on consti l'aprovació del claustre dels aspectes educatius de la proposta, en el cas dels centres públics i concertats.

• Certificat d'aprovació del Consell Escolar del centre per majoria de dos terços de la proposta presentada, en el cas només dels centres públics.

• Una estimació dels alumnes participants.

stats