Política 23/03/2021

La vella guàrdia del PP fa pinya per desmarcar-se de les acusacions de Bárcenas

Cospedal, Arenas i Álvarez-Cascos no s’identifiquen com els receptors dels sobresous que figuren al seu nom

Jordi Ribalaygue
3 min
Imatge de Luis Bárcenas a l’Audiència Nacional el 8 de març.

L’antiga cúpula del PP es blinda davant les revelacions de Luis Bárcenas. Tres ex secretaris generals del partit han desfilat aquest dimarts com a testimonis a l’Audiència Nacional i s’han cenyit a un mateix missatge: han negat haver-se embutxacat els sobresous que l’extresorer assegura que els lliurava i han tret credibilitat al cúmul de presumptes pagaments en negre que s’haurien finançat amb donatius ocults d’empresaris i constructors durant dues dècades. Javier Arenas, Francisco Álvarez-Cascos i María Dolores de Cospedal han desmentit que fossin receptors de retribucions il·legals i d'haver col·laborat en una suposada trama de recaptació de comissions a canvi de contractes públics.

Membres de la vella guàrdia popular estan cridats a respondre aquesta setmana a les acusacions de Bárcenas, que s’enfronta a una petició de la Fiscalia de cinc anys de presó. El plat fort s’espera aquest dimecres, amb els interrogatoris a José María Aznar i Mariano Rajoy. Els que han precedit les declaracions dels dos expresidents del govern s’han espolsat la responsabilitat en l’economia del PP, que han atribuït a Bárcenas i el seu predecessor, Álvaro Lapuerta. Igual que Ángel Acebes la setmana passada, Arenas, Cascos i Cospedal s’han exculpat de tot cobrament sospitós, encara que els seus noms figuren a les anotacions de Bárcenas.

“No soc l’únic Javier que apareix en aquells papers ni l’únic Javier del PP”, s’ha escudat Arenas. Cospedal tampoc ha admès que existissin remuneracions il·lícites per a la cúpula de la formació i ha deixat patents les seves desavinences amb Bárcenas. “La suposada comptabilitat paral·lela serà d’ell, però no és del PP”, ha deixat anar la dirigent del PP en l’etapa de Rajoy, que ha considerat “inversemblant” que la reforma de la seu del carrer Gènova a Madrid es sufragués amb fons no declarats.

“Mai he tingut coneixement ni he controlat ni he creat cap caixa B”, ha dit Cascos, que ha qualificat de “falses” les notes que plasmen que hauria cobrat uns 421.000 euros. Alhora, ha sostingut que era “impossible” que un constructor intentés aconseguir contractes d’obra “per procediments espuris” a partir del 2000, quan Aznar governava a la Moncloa. “Estic orgullós d’haver format part del govern que va posar fi a aquelles pràctiques. Ara resulta que ens trobem sota sospita pels qui no tenen la mínima preocupació per investigar què passava a Espanya abans d’aquell govern”, ha qüestionat Cascos insinuant que la corrupció no imperava al PP, sinó al PSOE.

Cobraments "legals" de mans de Bárcenas

Dos exdiputats sí que han admès que van obtenir diners de mans de Bárcenas o de Lapuerta, però han rebatut que es tractés de fons opacs. El popular Jaime Ignacio del Burgo ha justificat que fes de mitjancer per fer arribar uns 3.000 euros a una víctima d’ETA i 24.000 euros que, segons ha afirmat, Aznar va autoritzar per a un conseller navarrès que va assumir despeses electorals.

Per la seva banda, l’expresident balear Jaume Matas ha desmentit que Bárcenas li entregués 8.400 euros per al lloguer d’un pis, com consta a les notes de l’excàrrec del PP. L’expresident del Senat Pío García Escudero també s’ha desmarcat dels pagaments irregulars. A banda, el periodista Pedro J. Ramírez ha testificat que l’extresorer li va confessar que a la seu de Génova es rebien imports d’empresaris “en metàl·lic” i en “bosses de plàstic o d’esport”.

stats