Política 24/01/2022

Unanimitat dels partits en la destitució del director insular de Medi Ambient, Josep Manchado

El Consell de Mallorca ha anunciat el seu cessament aquest dilluns dematí

ARA Balears
3 min
La façana del Consell Insular de Mallorca.

PalmaEl portaveu del Govern de les Illes, Iago Negueruela, ha donat suport a la destitució del director insular de Medi Ambient, Josep Manchado. Negueruela ha argumentat que els càrrecs públics tenen un "deure especial" a l'hora d'explicar i respondre a la situació actual. A més, ha estat taxatiu contra les declaracions de Machado, dient que "determinades bromes, comparacions o menyspreus al col·lectiu sanitari estan fora de lloc". Ha afegit que la decisió del Consell és "lògica" a més quan "hi ha gent a l'UCI i morint per covid-19".

Qui també ha expressat la seva opinió i també s'ha mostrat a favor del cessament és el coordinador de MÉS per Mallorca, Lluís Apesteguia. Ho ha fet a través d'un tuit, on ha afirmat que es pot discrepar del que sigui, però sempre amb unes línies vermelles com "enriure-se'n del personal sanitari i del seu sobreesforç o banalitzar el nazisme o feixisme". Finalment, ha afegit que cal no confondre "llibertat amb irresponsabilitat".

Per part de l'oposició el PP també s'ha mostrat a favor de la decisió. Ha estat el seu portaveu al Consell, Llorenç Galmés qui ha considerat que "el Consell, aquesta vegada, ha encertat destituint a Manchado, perquè és intolerable que faci aquestes manifestacions públiques". Alhora, Galmés també ha aprofitat per demanar a la presidenta de l'òrgan, Catalina Cladera, que "utilitzi els mateixos criteris quan siguin càrrecs del PSOE qui protagonitzin escàndols", fent referència a la conselleria d'Assumptes Socials, Sofia Alonso, "que es va botar la cua de la vacunació".

Amb tot, el Consell de Mallorca ha anunciat aquest dilluns a primera hora de la destitució del director insular de Medi Ambient, Josep Manchado. Segons ha explicat l'entitat en un comunicat, la decisió es deu a "la pèrdua de confiança, així com les discrepàncies polítiques de la vicepresidenta del Consell, Aurora Ribot, amb Manchado". Així mateix, Ribot li agraeix "la feina feta al departament tots aquests anys". Cal recordar que aquest dissabte la institució insular ja va anunciar que estava estudiant si prenia represàlies per uns comentaris polèmics que l'alt càrrec va publicar a les xarxes socials sobre les restriccions per fer front a la pandèmia.

Una de les publicacions del director insular Josep Manchado.

En declaracions al programa Al Dia d'IB3 Ràdio, Manchado ha afirmat que el certificat covid "té claríssimes reminiscències nazis i feixistes". A més, ha afegit que "Podem s'ha convertit en un lloc on no es pot opinar. No som un antivacunes, només mantenc una lluita per defensar la llibertat i els drets fonamentals". Amb tot, ha assegurat que s'esperava la decisió. "Per a mi ha suposat una alliberació", ha dit.

Manchado va fer un escrit en què donava suport públicament al tennista Novak Djokovic, expulsat d'Austràlia per no haver acreditat que s'havia vacunat. En concret, va publicar al seu perfil de Facebook sobre Djokovic: "Forza Nole. Milions de persones estan amb tu". També va publicar, dia 5 de gener, una imatge amb un ramat d'ovelles amb un text irònic: "Us promet que aquesta imatge és la Patagònia, que la vaig fer allà... Que no són Palma i Espanya aquests dies".

Un altre missatge polèmic és un comentari en una notícia de RAC 1 sobre si és millor fer els tests d'antígens prenent mostres del coll o del nas. "Feis-los pel cul, home, però pel cul dels sanitaris", va escriure el director insular.

Amb tot, també cal recordar que la Conselleria d'Afers Socials i Esports va destituir el director de l'Oficina Balear de la Infància i l'Adolescència (OBIA), Serafín Carballo, per no voler-se vacunar contra el covid-19, perquè la seva decisió personal "és incompatible amb els valors i els criteris sanitaris que es defensen i promouen des del Govern de les Illes Balears envers la vacunació i la salut pública".

stats