Competències
Política 17/11/2022

El traspàs de la competència de Costes serà una realitat el gener de 2023

La comissió mixta de Política Territorial es reunirà firmar un conveni que l'Executiu reiterava en les darreres setmanes que es trobava "en el moment final"

2 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, i la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez

PalmaLes Balears i Madrid firmaran aquest divendres el traspàs de la competència de Costes i Litoral, segons ha informat la presidenta del Govern, Francina Armengol. Demà tindrà lloc una comissió mixta de Política Territorial per firmar el conveni, amb una transferència que es farà efectiva el gener de 2023. L'Executiu havia reiterat en les darreres setmanes que les negociacions es trobaven "en el moment final", i ara la recepció de les competències suposaran un increment d'un 10% en el pressupost de la Direcció General de Territori i Paisatge de la Conselleria de Medi Ambient, fins als 2,1 milions d'euros.

El passat 5 de maig la ministra de Política Territorial, Isabel Rodríguez, es va comprometre a transferir Costes a les Balears al llarg del segon semestre del 2022. "Estam compromesos amb la cogovernança, amb l'extensió de l'Estatut d'Autonomia, i em compromet a treballar els pròxims sis mesos per fer efectiva la transferència", va anunciar Rodríguez. "Estam convençuts de poder actuar i decidir des d'aquí", va apuntar Armengol.

El compromís per transferir Costes sorgeix a partir de les negociacions per tirar endavant els Pressupostos Generals de l'Estat de 2022. El senador per MÉS per Mallorca, Vicenç Vidal, va condicionar el seu vot favorable al projecte pressupostari a canvi de les competències de litoral, un milió d’euros extra per gestionar posidònia, un milió per a Menorca Talaiòtica i 16.000 euros per al foment de la llengua catalana. "Vàrem arribar a l’extrem de condicionar el meu vot favorable a complir l’Estatut d’Autonomia. Una cosa que l’Estat ja hauria d’haver fet va ser fruit d’un xantatge, si es vol dir així", explicava Vidal a l'ARA Balears fa uns mesos.

Al llarg dels darrers mesos hi ha hagut diverses trobades entre el Ministeri i el Govern, capitanejades en un inici per l'exdirectora general de Coordinació i Relacions amb el Parlament, Isabel Castro, actualment secretària d'Estat de Migracions. Les negociacions han fructificat després que es decidissin les funcions que es traspassen, el cost efectiu, el pressupost i el personal.

stats