Cara a cara
Política 25/09/2021

Tolo Gili: "Es va a un congrés sense regles clares i amb les cartes marcades"

2 min
El candidatura de Tolo Gil per presidir el PI a les Illes Balears.

PalmaTolo Gili encapçala la llista dels melianistes per presidir El Pi a les Illes Balears. Gili va ser nomenat president del partit a Mallorca, tot i que va ser l'únic que s'hi va presentar per diferències que van manifestar els amengualistes.

Què us va dur a presentar-vos a les primàries?

— M'hi va dur que enguany he estat secretari general del partit, he après molt en l'àmbit de l'organització orgànica de la formació i crec que puc aportar la meva experiència per dur aquest projecte endavant.

Quina és la raó de la crisi d'El Pi?

— Ens hem mirat massa internament i no hem sabut reestructurar-nos i fer transició després de la partida de Jaume Font. Era un partit basat en la figura d'un líder reconegut, i hem passat a un partit que ha de tenir molta més participació. Llavors no ho hem sabut fer correctament.

Què s'hauria pogut fer per no arribar a aquest punt?

— Jo crec que ens hem perdut per mirar-nos massa la guixa i poc cap al votant, hauríem d'haver mirat més els afiliats i simpatitzants.

Tres virtuts del vostre rival?

— He de dir que són molt constants, fan feina amb equip i, quan veuen una cosa, arriben fins a l'enfront fora girar.

Tres defectes del vostre rival?

— No respectar acords presos, que això és molt important, faltar a la veritat i assumir funcions que no li corresponen.

Per què creis que us han de votar?

— Perquè proposam un model molt similar al Partit Nacionalista Basc. Volem que el president no es presenti a cap càrrec públic de les Illes, ni Consell, ni ajuntaments, ni res, i que hi hagi un equip intern que coordini el partit polític. Alhora també volem apostar per una divisió del partit en dues àrees: una d'interna i una de gestió política coordinada dels càrrecs públics. Han de tenir tot el suport de l'equip intern. No ha de ser com ara, que qui feia de president també era portaveu. Només hi havia càrrecs públics que feien feina. Hi ha hagut massa unificació de responsabilitats sobre poques persones.

S'està fent una campanya neta?

— No. En cap cas. Ningú se n'ha de sentir orgullós. S'està anant a un congrés sense regles clares i amb les cartes marcades. N'hi ha que estan adoptant funcions i estan fent i desfent el que els pareix sense comptar amb ningú més. Tenc una gran preocupació que molts afiliats no puguin votar. Segons sembla, volen no deixar votar gent si en una ocasió van deixar de pagar una quantia de l'afiliació. Crec que és una falta de respecte als afiliats, se'ls ha de fomentar, no expulsar-los.

Què esperau dels resultats?

— Esper que la gent pugui votar. Amb les regles que hi ha esper que puguin votar. M'agradaria que hi hagués les màximes facilitats perquè tothom pugui votar lliurement, una cosa que veig molt difícil.

Costarà refer el partit d'aquesta crisi?

— Sí. Costarà una mica, perquè sortirà malmenat. Al final és una cosa interna, la reestructuració que s'està fent és interna. Exteriorment li podem fer la volta aviat. Internament haurem de fer molta feina.

Si és president, apostarà perquè es facin primàries pel cap de llista al Parlament?

— Sí, evidentment. No només al cap de llista, sinó al màxim de llocs possibles. A totes les institucions que sigui possible.

stats