Política 20/09/2021

Els fontistes d'El Pi denuncien irregularitats en el cens dels processos congressuals del partit

La prova per a ells és que l'acta del Congrés de Mallorca va constatar que no havien pogut comprovar el corrent de pagament dels afiliats

ARA Balears
3 min
Tolo Gili durant el Congrés d'El Pi, aquest dissabte a Porreres.

PalmaLa llista melianista al congrés d'El Pi balear assegura que encara la setmana amb força després d'haver aconseguit el 97% de suport –314 vots i 17 nuls dels inscrits– al conclave mallorquí on eren l'única candidatura. No obstant això, podrien morir d'èxit, ja que l'altra llista, l'encapçalada per Toni Roldan, mira amb lupa si aquests votants estaven al corrent de pagament el 19 de juliol, dia que es varen convocar, inicialment, els dos congressos. Sospiten que una setantena de persones haurien pagat les quotes fora de termini.

Els estatuts del partit estableixen que perdran la condició d'afiliats aquells que deguin sis mensualitats consecutives (es paguen trimestralment) i nou de manera alterna. No obstant això, ha de ser l'executiva del partit qui ho ratifiqui. La prova de foc que duu els fontistes a pensar que les coses no s'han fet amb la pulcritud que voldrien és que a l'acta d'incidències de la mesa del congrés de Mallorca, formada per quatre membres, es recull textualment que: "Es fa constar que aquesta mesa no ha pogut comprovar el corrent de pagament dels congressistes o que els mateixos continuïn d'alta com afiliats, ja que segons l'art. 7.c dels estatuts la falta de pagament de sis mensualitats consecutives o nou mensualitats alternes, o els equivalents si la periodicitat és distinta, sempre que no hi concorri causa degudament justificada".

Els denominats fontistes o amengualistes acusen els melianistes de cercar suport en els nínxols de gent que no estava al corrent de pagament, insinuant que han anat més enllà dels marges que estableixen les regles del partit. El nou president d'El Pi de Mallorca i secretari general d'El Pi de Balears, Tolo Gili, ha admès a l'ARA Balears que "s'ha estat flexible" amb una sèrie de gent que no havia fet els abonaments quan tocava.

Això ho justifica apel·lant al dret de l'afiliat a poder exercir el seu vot. A més, considera que les coses han anat tan ràpides amb la fugida del que era president, Toni Amengual, i la convocatòria dels congressos, que era impossible que els simpatitzants d'El Pi estiguessin tots al dia.

"Sempre s'ha avisat la gent que no està al corrent quan ve un congrés", explicava Gili per si forma part d'un error o situacions semblants.

Nova impugnació

El problema, però, és que els amengualistes ja han impugnat la convocatòria del congrés de Mallorca i ara, d'acord amb l'acta, també impugnaran el congrés davant l'executiva del partit i no descarten anar als tribunals. Gili assegura que haver aconseguit 314 vots davant els 200 que solien votar en congressos precedents li dona "molt de coratge" amb vista a dissabte que ve. Tem, ateses les passes fetes pels seus adversaris les darreres hores, que facin una nova maniobra a principi d'aquesta setmana.

El nou president d'El Pi mallorquí no va desencaminat, ja que el cap de l'altra candidatura, Toni Roldan, sospita que quatre persones de la llista contrària no estaven al corrent de pagaments quan es va convocar el congrés balear. Al tancament d'aquesta edició no es plantejaven impugnar-la, però sí posar-ho en coneixement de la mesa del congrés de les Balears, que es farà dissabte que ve, perquè es pronunciï al respecte.

L'organització del congrés balear ha estat en mans exclusivament dels amengualistes, cosa que ha dut els melianistes a acusar-los de manca de transparència. De fet, expliquen que no en saben els detalls, més enllà del que s'ha traslladat als afiliats, com, per exemple, que les llistes seran tancades. Un fet que no els agrada perquè els seguidors de Gili apostaven per llistes obertes com es va fer a Mallorca. La gent de Roldan ho atribueix exclusivament als problemes dels melianistes a trobar gent de Menorca per completar la llista que estigués al dia amb les quotes.

Amb vista a possibles resultats de dissabte, segons els nombres del congrés de Mallorca, tampoc es posen d'acord. Les dades oficials són que va votar un 97% del 45% dels afiliats al partit. Per a Gili, amb el suport de les altres illes s'està molt a prop de superar el 50% dels vots. En canvi, per a Roldan són tan sols un 38% dels afiliats de Mallorca i sumant els suports de Menorca i Eivissa encara hi ha partit.

stats