Casado fa marxa enrere i es mostra disposat a tancar l'expedient d'Ayuso

La presidenta madrilenya manté el pols després de la reunió amb el líder popular, que veu "infructuosa"

3 min
Pablo Casado i Teodoro García Egea a la convenció del PP a València

MadridEl president del PP, Pablo Casado, i la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, es van reunir aquest divendres a la tarda a la seu del partit, al carrer Génova de Madrid, segons ha informat el PP en un comunicat. La trobada arriba després de dos dies de batalla pública entre els dos dirigents i amb el PP trencat. "El PP lamenta els esdeveniments dels últims dies", apunten els populars en el curt comunicat, on no donen més detalls de la trobada. Ara bé, l'entorn de la presidenta madrilenya confirma que es va produir la reunió per intentar buscar "una solució", però afegeixen que la trobada va ser "infructuosa". La espases, doncs, continuen alçades. Després de l'espectacle dels últims dos dies els barons del PP havien lamentat la situació i havien sortit a exigir unitat al partit. El mateix president de la Xunta, Alberto Núñez Feijóo, va demanar aquest divendres a Casado que convoqués Ayuso a una reunió per parlar de tot plegat "sense intermediaris".

El matís és important, perquè el que estava demanant Feijóo és que fos Casado qui agafés les regnes de la situació i no el secretari general del PP, Teodoro García Egea, que és qui ho havia fet fins ara –ell i el vicesecretari de comunicació, Pablo Montesinos, eren aquest dissabte a la seu del partit–. A la pràctica, Feijóo instava Egea a fer un pas al costat i a apartar-se de la batalla entre Génova i Sol. De fet, alguns mitjans com El Mundo apunten que el mateix dirigent gallec està liderant l'operació dels barons populars per demanar que Casado cessi la seva mà dreta. Aquest divendres, el president del PP es va posar en contacte amb els líders territorials, segons El País, per intentar reclutar-los en la batalla contra Ayuso. De moment, l'únic baró que ha sortit a defensar la direcció estatal és el president de Múrcia, Fernando López Miras.

Després de l'esclat de la batalla entre Pablo Casado i Isabel Díaz Ayuso, ara el PP ha entrat en la fase de buscar culpables per intentar reconduir una situació ara mateix insostenible. I hi ha un nom que fa temps que és a la diana: el del secretari general dels populars, Teodoro García Egea. Diversos dirigents territorials el responsabilitzen de la deriva organitzativa del partit i, especialment, del pols que Génova manté amb la presidenta madrilenya des de fa mesos. De la mà dreta de Casado en depèn l'estructura territorial de la formació, i ja fa temps que a Egea els incendis se li multipliquen al territori.

Congrés extraordinari

La destitució d'Egea hauria de ser immediata? Per intentar calmar les aigües, hi ha veus que defensen que sí. Per fer-ho, però, caldria convocar un congrés extraordinari, perquè el conclave que havia de servir per revalidar el lideratge de Casado després de gairebé quatre anys en el càrrec no està previst fins al mes de juliol. Ara bé, també hi ha dirigents consultats que no veuen que aquesta renovació pugui ser immediata, perquè Casado en sortiria massa debilitat si vol continuar al capdavant del partit, i pronostiquen que el canvi de secretari general es farà a l'estiu, quan tocava el congrés estatal. De fet, recorden que en altres ocasions figures com Ángel Acebes han estat substituïdes en un congrés ordinari, malgrat les crítiques per la seva gestió com a secretari general.

La batalla entre la cúpula estatal i la del PP madrileny ha sigut una constant al llarg de la història del partit. És coneguda la guerra que hi havia també entre les expresidentes madrilenyes Esperanza Aguirre o Cristina Cifuentes i Mariano Rajoy. Però la pugna Casado-Ayuso ha arribat a situacions que no s'havien vist mai fins ara al PP. El partit s'ha dividit públicament i a les xarxes entre partidaris de Casado i Ayuso, i s'ha arribat a mobilitzar la militància fins al punt de manifestar-se davant la seu del carrer Génova per mostrar el suport a la presidenta madrilenya i demanar la dimissió de Pablo Casado. Esperanza Aguirre ha tornat a sortir aquest dissabte a demanar la dimissió d'Egea –va ser de les primeres veus del partit que ho va fer– i ha admès que s'està "pensant" si també demana la de Casado, a qui part de la militància ja ha demanat que plegui. Caldrà veure en les pròximes hores i dies si aquestes veus van en augment.

stats