El PP es trenca per la guerra interna pel poder

Casado expedienta Ayuso per presumpta corrupció i la presidenta l'acusa de voler destruir-la

4 min
Ayuso, durant la roda de premsa d'aquest dijous

MadridLa guerra al PP és ja inevitable i a cara descoberta. La pugna entre la presidenta madrilenya, Isabel Díaz Ayuso, i la direcció estatal pel control del partit s'ha enfangat pocs dies després de la treva per les eleccions de Castella i Lleó. Ara s'hi han barrejat, d'una banda, acusacions de corrupció cap a la presidenta i, de l'altra, una investigació interna sobre Ayuso per part de càrrecs pròxims a la direcció estatal, que fins i tot podria haver estat espiada segons publiquen diversos mitjans com El Mundo i El Confidencial. L'operació, que s'hauria ordit des de l'octubre passat, implicava investigar si el germà de la presidenta madrilenya, Tomás Díaz Ayuso, s'havia endut comissions il·legals en les adjudicacions de la Comunitat de Madrid. No ha sigut, però, fins aquest dijous que el PP ha decidit obrir un expedient informatiu –de moment, descarta acudir a la Fiscalia– per aclarir tot aquest cas. Per què ara? Perquè Ayuso ha sortit a carregar amb força contra Casado acusant-lo de voler destruir-la: "És molt dolorós que dirigents del teu partit, en lloc de donar-te suport, siguin els que et volen destruir".

Aquest migdia ha comparegut a la seu del govern madrileny –sense acceptar preguntes– i ha negat qualsevol il·legalitat en el contracte a dit d'1,5 milions d'euros adjudicat a l'empresa Priviet Sportive SL l'abril del 2020, durant l'estat d'alarma, per subministrar mascaretes. L'equip de la presidenta ha distribuït els detalls del contracte per intentar descartar les sospites, però no ha negat que el seu germà cobrés una comissió, que segons les informacions publicades seria de 280.000 euros. L'administrador de l'empresa és Daniel Alcázar Barranco, que, segons publica Eldiario.es, és amic de la família de la presidenta.

Una hora després ha comparegut el secretari general del PP, Teodoro García Egea –ell sí que ha acceptat preguntes–, a la seu del carrer Génova de Madrid, per replicar Ayuso. Egea ha explicat que el partit tenia sospites sobre el contracte des de l'estiu i que Pablo Casado va demanar explicacions a Ayuso en una reunió el mes de setembre –convocada per parlar del congrés del PP madrileny– en què li va explicar que creia que l'adjudicació era "il·legal". La presidenta madrilenya ho va preguntar llavors al seu germà, que li va "confirmar que havia mantingut relacions comercials" amb l'empresa Priviet Sportive SL, però que "tot era completament legal" i que estava "regulat davant Hisenda i declarat". El PP va començar una investigació interna el mes d'octubre, però es queixa que no va rebre la col·laboració d'Ayuso, sinó "una campanya massiva de calúmnies".

Ayuso i Casado aquest gener.

El PP amenaça de portar-la als tribunals

Ayuso ha carregat amb duresa i sense cap mena de filtre contra la direcció de Pablo Casado, a qui ha acusat d'actuar amb "insensatesa" i "crueltat" contra ella per intentar desgastar-la i apartar-la de la cursa per presidir el PP madrileny. "No m'hauria pogut imaginar mai que la direcció del meu partit hagués pogut actuar d'una forma tan cruel i injusta contra mi", ha deixat anar només començar la compareixença.

Egea li ha pagat amb la mateixa moneda: "No hauria pogut imaginar mai que s'ataqués d'una forma més cruel i injusta la direcció d'un partit que l'hi ha donat tot". Les paraules d'Ayuso són, per al número dos de Casado, "gairebé delictives" i ha amenaçat de portar-la als tribunals. I com que en la guerra sempre hi ha trinxeres, a través de les xarxes ja s'ha iniciat una campanya coordinada en què els càrrecs més propers a Casado li han traslladat l'"orgull" que senten per tenir-lo de president. A l'altra banda, Esperanza Aguirre o Cayetana Álvarez de Toledo han demanat les dimissions d'Egea i Casado, respectivament. I enmig de l'espectacle, el líder espiritual dels populars, José María Aznar, s'ha permès el luxe d'ironitzar amb la crisi: "La situació d'Ucraïna és ara mateix millor que la del PP, perquè allà no hi ha armament nuclear". Al vespre, unes 200 persones es manifestaven davant la seu del PP a Génova amb crits a favor d'Ayuso i demanant la dimissió de Casado i també d'Egea.

Seguidors d'Ayuso es concentren per protestar contra la direcció del partit, a la seu del PP

Dimissió de Carromero per l'espionatge a Ayuso

La crisi ja s'ha cobrat la primera dimissió, la d'Ángel Carromero, director general de Coordinació de l'alcalde de Madrid. Ell és una de les persones a qui s'atribueix l'espionatge al germà de la presidenta madrilenya i també, segons ha publicat El Confidencial, a diverses exparelles de la presidenta. L'espionatge, que s'hauria intentat fer des de l'Empresa Municipal de l'Habitatge de Madrid (EMAV) –El Mundo ha publicat un àudio entre el president de l’empresa municipal i el de la d’espionatge–, va arribar a les orelles d'Ayuso el mes de desembre a través de l'exministre Alberto Ruiz-Gallardón, però no es va arribar a iniciar perquè, segons publica El Mundo, l'empresa de detectius, el Grupo Mira, va decidir no acceptar l'encàrrec. Des de la direcció del PP neguen que es contractés cap detectiu per investigar-la. Alguns barons populars, com el president gallec, Alberto Núñez Feijóo, han demanat explicacions a Génova. Unes paraules que no s'han pres bé a la direcció estatal, perquè, segons fonts de la cúpula, tots els barons coneixien les presumptes irregularitats que envoltaven Ayuso.

El líder del partit i la presidenta regional madrilenya en una imatge recent.

L'oposició demana una comissió d'investigació

Aquest dijous hi havia sessió de control a l'Assemblea de Madrid i l'oposició ha reclamat explicacions. Més Madrid, el PSOE i Unides Podem han demanat una comissió d'investigació i la compareixença del germà de la presidenta madrilenya. Fa 12 anys ja hi va haver una comissió d'investigació al Parlament madrileny per un suposat espionatge intern del PP de Madrid a alts càrrecs de l'Ajuntament i el govern regional amb Aguirre com a presidenta.

¿Ayuso podria ser expulsada del PP?

Els estatuts del PP preveuen infraccions lleus, greus i molt greus, i segons Egea l’actitud d’Ayuso podria incloure’s en el tercer cas. "Manifesta deslleialtat al partit, als seus òrgans de govern i representació, entès com tota acció o omissió voluntària que pugui perjudicar l’interès general del partit", diu un dels punts d’infraccions molt greus. També "l’incompliment del deure de col·laborar en qualsevol investigació interna duta a terme al partit de conformitat amb el protocol de reacció davant la detecció d’irregularitats". Precisament, Egea s’ha queixat de la manca de col·laboració d’Ayuso a l’hora d’aclarir el contracte sospitós, però no ha avançat com podria acabar l'expedient.

De moment, Egea ha anunciat l’obertura d’un expedient informatiu, que pot acabar en un expedient sancionador. A partir d’aquí, en funció de les seves conclusions, les pitjors conseqüències per a Ayuso podrien ser: la suspensió de l'afiliació per un període de temps d’entre quatre i sis anys, la inhabilitació per exercir càrrecs durant el mateix temps i, en darrer terme, l’expulsió del partit.

stats