Política 30/05/2019

Se suspèn la licitació dels viatges de l'Imserso a petició del sector hoteler

El Govern assegura que el programa no corre cap perill tot i aquesta paralització del concurs

Ara Balears
3 min
Es suspèn la licitació dels viatges de l'Imserso a petició del sector hoteler

PalmaEl tribunal administratiu que depèn del Ministeri d'Hisenda ha suspès la licitació del programa de turisme social del 2019 acceptant les mesures cautelars i provisionals sol·licitades pel sector hoteler en el seu recurs, sgons ha informat aquest dijous la patronal hotelera CEHAT. D'acord amb els càlculs d'aquesta associació, 350 hotels i 12.000 treballadors podrien veure's afectats per aquesta situació.

Els hotelers havien recorregut contra el programa de viatges per a l'Imserso en entendre que suposava perjudicis de "difícil o impossible reparació" per al sector, per la qual cosa reclamaven suspendre cautelarment el procediment de contractació, informa Efe.

En un comunicat, els hotelers espanyols s'han mostrat satisfets amb aquesta resolució preliminar, i esperen poder reunir-se amb els responsables de Turisme i de Sanitat i Assumptes Socials per poder consensuar una sortida a aquest problema que pugui satisfer tots els implicats.

A més, han subratllat que amb aquesta resolució no es licitarà el programa a cap dels aspirants fins que el mateix tribunal resolgui l'assumpte, i ha recordat que l'estimació de la mesura cautelar per part del Tribunal no condiciona el resultat del procediment.

Els hotelers espanyols varen presentar el passat 8 de maig la impugnació dels plecs del Programa de Vacances de Majors del Imserso, una decisió que ja havien anticipat a la fi d'abril en considerar que tal com estaven plantejats lesionaven greument els seus interessos, els "lligava de peus i mans" i sumia en la "ruïna" el sector per als pròxims quatre anys.

"L'Estat fa un negoci rodó" amb els paquets de vacances de l'Imserso, ja que "per cada euro que inverteix en recupera 1,5" en concepte de Seguretat Social, retenció d'IRPF, IVA o prestacions de desocupació no pagades, tal com va detallar recentment la patronal en un informe propi.

Tant CEHAT com les associacions hoteleres Hosbec i Aehcos reclamaven que el nou plec recollís la realitat dels establiments hotelers, és a dir, el seu esforç inversor (només a Benidorm són més de 150 milions d'euros en reformes i actualització d'instal·lacions) i el compromís amb l'ocupació estable, així com les importants revisions salarials fetes a tots els treballadors del sector.

El problema dels plecs, denunciava el sector hoteler, resideix en el mateix disseny econòmic del programa i calcula que, per evitar les pèrdues, el preu per persona i dia hauria de situar-se entorn dels 25 euros, enfront de 22,1 i 22,5 euros. En aquest sentit, la patronal hotelera apunta que cap establiment hoteler que treballa en el programa Imserso en les zones vacacionals percep quantitats superiors als 22,5 euros per persona (IVA inclòs), en règim de pensió completa amb vi i aigua inclosos.

Les places ofertes a la costa peninsular i les Balears i les Canàries ascendeixen a 512.700 i a 258.100, respectivament, sumant un total de 770.000 sobre les 900.000 places que han sortit a licitació, de la qual ja s'han obert els sobres amb les ofertes econòmiques.

El programa es manté

El Ministeri de Sanitat, Consum i Benestar Social ha assenyalat aquest dijous que els viatges del Imserso no estan en perill i que aquest programa, que s'ha dut a terme amb caràcter ininterromput des de 1985, es continuarà mantenint en la temporada 2019/2020.

Després que el Tribunal Administratiu dependent del Ministeri d'Hisenda hagi decidit suspendre cautelarment la licitació del programa de turisme social 2019, tal com sol·licitava la patronal hotelera CEHAT, el Ministeri confia que el pronunciament definitiu -que s'espera en un mes- sigui favorable. Una vegada que el termini de presentació d'ofertes va finalitzar el 17 de maig s'han rebut tres candidatures, entre les quals destaca l'UTE entre Avoris i Falcó Viatges; Ibèria o Traveltino, segons assenyala el departament.

Així mateix, ha defensat que els plecs del programa van comptar amb l'informe favorable dels serveis Jurídics del Ministeri, així com de la Intervenció Delegada de la Seguretat Social en el Imserso. El Ministeri ha recordat que el valor estimat del contracte ascendeix a 1.142,3 milions d'euros, xifra en la qual s'inclou l'aportació del Imserso (20,39%) i la dels beneficiaris (79,61%) durant el període inicial (temporades 2019/2020 i 2020/2021) i que per a aquest any s'han programat 900.000 places.

A més, ha indicat que per a les persones amb menors ingressos el plec actual contempla una reserva de l'1% de les places subvencionades al 50%, i que en el càlcul dels costos d'allotjament i manutenció s'ha partit d'un import mínim de 23 euros per estada, la qual cosa implica una pujada del 9,5% respecte als 21 euros abonats en temporades anteriors.

stats