Política 26/01/2021

Els socis del Pacte reclamen a Armengol més contundència amb el govern espanyol

MÉS reivindica una sobirania més gran per a les Balears i Podem demana un pla de vacunació específic

3 min
El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat

Els socis del Pacte han reclamat a Francina Armengol que sigui més contundent en les seves reivindicacions a l'Estat durant la compareixença de la presidenta del Govern davant el Parlament per explicar la situació de la pandèmia i de la campanya de vacunació. El portaveu de MÉS per Mallorca, Miquel Ensenyat, ha subratllat que, en una crisi com aquesta, "les dificultats es gestionen molt millor des de la proximitat que des de la centralitat" i ha reclamat més sobirania per a les Balears. Ensenyat ha posat com a exemples la gestió de ports i aeroports, els expedients de regulació temporal de l'ocupació (ERTO), el finançament o el repartiment de vacunes, amb les Illes a la coa de l'Estat en els dos darrers casos.

"No podem oferir els mateixos serveis que els altres i els ciutadans cada vegada en som més conscients", ha continuat el portaveu ecosobiranista, que també ha recordat que el seu partit, El Pi i Més per Menorca han proposat un recurs d'inconstitucionalitat als pressupostos de l'Estat que s'haurà de debatre en el Parlament. Ensenyat ha qualificat aquest recurs de "qüestió de dignitat" i ha comparat les peticions constants de les Balears al govern espanyol amb el clàssic infantil El màgic d'Oz.

Per la seva part, la diputada de Podem, Esperança Sans, ha criticat Pedro Sánchez per assegurar que el turisme internacional no es podrà recuperar fins al final de l'estiu, cosa que les Illes no poden acceptar "ni de broma", i ha reclamat un pla de vacunació específic per a les Balears. "No podem acceptar ni de broma les paraules de Sánchez quan va assegurar que fins a final de l'estiu no tindríem el 70% de la població vacunada i que no seríem una destinació turística fins llavors", ha dit. "Senyora presidenta, ha d'exigir davant l'Estat que les comunitats autònomes que depenen del sector turístic, com la nostra, que a més és la que té la caiguda més gran del PIB, tinguin prioritat en l'administració de vacunes", ha afegit. Sans ha lamentat que "l'única sortida" que tenen les Illes a hores d'ara és una "temporada turística a curt termini" i ha subratllat la necessitat de diversificar l'economia.

A més, la diputada morada ha reclamat al Govern que millori la comunicació de les restriccions, perquè vagin acompanyades de les ajudes que rebran els sectors afectats. "Ho hem dit públicament: les restriccions han d'anar acompanyades de l'anunci de les ajudes que donin seguretat a les famílies que no podran treballar. I més quan sabem que les ajudes estan en el full de ruta d'aquest Govern. Hi ha errades que no es poden permetre perquè la gent està al límit", ha explicat.

Pel que fa als partits que varen donar suport a la investidura d'Armengol, el diputat de MÉS per Mallorca, Josep Castells, s'ha mostrat crític amb l'actual estat d'alerta decretat pel govern espanyol. "Ens han colat un gol, perquè no es poden delegar competències en les comunitats autònomes sense acompanyar-les de recursos per pal·liar-ne els efectes secundaris. Sense recursos no es poden demanar restriccions", ha comentat. "Què s'està fent? Què fan els altres presidents? Tots haurien de pressionar", ha afegit. Per la seva banda, la diputada de Gent per Formentera Sílvia Tur ha avisat Armengol que "dir que tenim a tocar la normalitat frega un poc la fantasia" i ha demanat que el Govern enviï "un missatge més contundent i clar de la situació, la vacunació i les ajudes".

stats