POLÍTICA
Política 23/01/2021

MÉS es desmarca del PSIB amb crítiques al Govern per la gestió de la crisi

Els ecosobiranistes obren fronts per la manca de finançament estatal, el to teb d’Armengol amb Sánchez i les dificultats dels ajuntaments

Maria Llull
3 min
MÉS es desmarca del PSIB  amb crítiques al Govern per 
 La gestió de la crisi

PalmaLa gestió de la crisi del coronavirus ha obert nous fronts interns en el Govern: mentre que el PSIB continua copant gairebé tot l’espai comunicatiu de la gestió de la pandèmia perquè gestiona les àrees més afectades, MÉS per Mallorca ha optat per marcar perfil i distanciar-se públicament d’algunes de les decisions del Govern en què participa. Els ecosobiranistes han intensificat les crítiques durant les darreres setmanes i a les files del PSIB ja es fa evident el malestar per una actitud que consideren manca de lleialtat. La darrera jugada d’aquesta partida d’escacs es va fer divendres, quan MÉS va anunciar que se sumava a una iniciativa d’El Pi -Més per Menorca també ho va fer- perquè el Parlament voti si presenta un recurs d’inconstitucionalitat contra els pressuposts de l’Estat per incomplir el REB.

El partit ecosobiranista també ha reclamat que el govern espanyol posi en marxa un pla de rescat per als sectors afectats per les restriccions pel covid-19 i ha exigit a Francina Armengol que pressioni Pedro Sánchez per aconseguir més recursos per a les Balears. A més, els batles de MÉS s’han queixat públicament -com els d’El Pi i el PP- per l’anunci del Govern que les mesures per ajudar l’economia incloïen la reducció de taxes municipals sense tenir en compte les traves legals per poder fer-ho. Ho consideren una ingerència.

“Manquen recursos econòmics per fer front a les mesures i, sobretot, manca exigència cap al govern espanyol”, assenyalen fonts de MÉS. Els ecosobiranistes n’acusen directament la presidenta del Govern, Francina Armengol, i recorden que conselleres socialistes com Patricia Gómez i Rosario Sánchez sí que alguns pics han reclamat a l’executiu de Pedro Sánchez més mitjans. “Manca sobretot la iniciativa de la cap del Govern. Són precisament els presidents autonòmics els que poden agafar el telèfon i cridar Sánchez, perquè representen la institució”, comenten.

Errades de comunicació

Una de les errades que s’assenyala des de MÉS per Mallorca és l’anunci de les ajudes dies després de fer públiques les darreres restriccions, que afecten sobretot la restauració i el comerç. “Hi ha hagut errades garrafals des que varen acabar les festes: un dia es deia una cosa i un altre dia, una altra, i es va modificar el dia que les restriccions entraven en vigor sense cap explicació”, apunten fonts ecosobiranistes.

Podem coincideix amb aquest posicionament, encara que el partit morat ha optat per mantenir-se en un segon pla. “Les errades, que sobretot han estat de comunicació, han accentuat el desgast d’Armengol”, apunten fonts de Podem, que consideren que la presidenta passa per “un dels seus pitjors moments”. “Si anuncies restriccions i no ho fas amb les ajudes, no maneges bé el descontentament i la gent surt al carrer i se n’aprofita la ultradreta”, diuen, a més de recordar que s’havia decidit donar ajudes “una setmana abans” i que el PSIB ha pres decisions “sense consultar” els socis de Govern.

De moment, el partit morat no s’ha posicionat quant al recurs d’inconstitucionalitat contra els pressupostos i considera que MÉS s’hi ha afegit per marcar perfil. “És un partit d’àmbit local i aquesta classe de desmarcatges són més per al seu electorat que per millorar la vida dels ciutadans de les Balears”, assenyalen. El que sí que es considera delicat és que MÉS vagi de la mà d’un partit de l’oposició. “És obvi que MÉS estarà més còmode amb El Pi que amb altres forces. Però nosaltres no estam còmodes amb els partits de l’oposició, encara que s’hi negociï”, afegeixen.

Ara bé, els ecosobiranistes també recorden que ells no tenen cap acord a escala estatal i que el senador autonòmic de MÉS, Vicenç Vidal, ja va votar en contra dels pressupostos de l’Estat. “No qüestionam segons quines partides, sinó que no es compleixin el REB ni el factor d’insularitat. Si el PSIB està disposat a renunciar al Règim especial, que ho digui clarament”, diuen.

L’aliança amb MÉS tampoc es considera problemàtica a les files d’El Pi. “Defensam les Balears, i és normal que ens arrepleguem davant de les injustícies”, manifesten fonts dels regionalistes. El Pi també s’ha mostrat crític per les decisions que ha pres el Govern que afecten els ajuntaments. “Les coses es fan de manera poc consensuada. Els batles no hi participen, sinó que se’ls explica què es farà”, lamenten. Tant els regionalistes com MÉS veuen “una tàctica de dispersió de les culpes cap als consistoris”. “La reacció del Govern ha estat mirar cap avall, cap als ajuntaments, que ho estan donant tot des del minut zero”, critiquen els ecosobiranistes, indignats amb la moció que els socialistes volen presentar a tots els municipis per reclamar la implicació dels governs municipals. “Aquesta moció s’hauria de fer cap amunt, cap a l’Estat. Hi ha territoris on els presidents autonòmics, alguns del PSOE, han alçat més la veu”, sentencien.

stats