Eleccions a Catalunya

Puigdemont promet abaixar els impostos en els primers 100 dies si torna a ser president

Junts condiciona l'aprovació dels pressupostos de l'Estat al fet que Catalunya recapti tots els impostos

3 min
El candidat de Junts, Carles Puigdemont, en roda de premsa

ArgelersUna de les crítiques principals dels rivals electorals de Junts és que centra tota la campanya al voltant de la figura de Carles Puigdemont i no explica què farà. Aquest divendres el mateix presidenciable ha volgut desmuntar aquest atac presentant les primeres mesures que prendrà en els primers cent dies de Govern si arriba a ser president. Ha explicat tant el que vol fer des de la Generalitat com el que vol reclamar a Madrid, on Junts és clau en la majoria plurinacional que dona suport a Pedro Sánchez. Les dues principals promeses de Puigdemont són abaixar els impostos a Catalunya i rebutjar els pressupostos de l'Estat si no es garanteix que Catalunya té la clau de la caixa i recapta i gestiona tots els tributs.

Començant pel que depèn directament de la Generalitat, un dels canvis més rellevants que proposa Puigdemont té a veure amb el sistema fiscal. Si és investit, en els primers cent dies de Govern –en els quals, segons ell, la ciutadania hauria de notar una "sacsejada"– revisarà tota la cistella d'impostos que hi ha vigents a Catalunya per rebaixar la pressió fiscal als catalans o directament suprimir els tributs. En el programa electoral, Junts considera injust l'impost de patrimoni, perquè diuen que els béns que es graven ja tributen per les rendes que generen, i proposa suprimir-lo o, almenys, rebaixar-lo en el que depèn de la Generalitat. Alhora, en matèria de l'impost de successions, també plantegen una reducció important: bonificar el 99% –per tant, eliminar-lo de facto– per als cònjuges, descendents i ascendents, i també volen excloure de successions el relleu generacional en les empreses familiars.

Però la reforma fiscal no s'acaba aquí: en els trams de l'IRPF autonòmics proposen que el tram més baix es redueixi del 10% al 9,5%, a més de fer una deflactació general de tots els trams, del 5%, per tal de pal·liar la inflació. També proposen deduccions: del 15% de l'IRPF en despeses de salut, així com per l'abonament de les quotes a instal·lacions esportives i les assegurances mèdiques i sanitàries. En la mateixa línia, també posen sobre la taula "una exempció fiscal de fins al 90%" per a les empreses que inverteixin en cultura, un fet que s'hauria d'incloure en una nova llei de mecenatge.

Interlocució amb Madrid

D'altra banda, Puigdemont també ha fet èmfasi en una llista de qüestions que vol reclamar a Madrid, com un nou finançament. "Benvinguts al club", li ha replicat el president i candidat d'ERC, Pere Aragonès, que ha retret a Junts que abans apostés per la "confrontació" quan ERC ho feia pel diàleg. I quina és la diferència entre la proposta de Junts i la d'ERC? Segons Puigdemont, que Junts està disposat a votar que no als pressupostos espanyols si el PSOE no s'obre a acceptar-ho. "Som els únics que podem collar el govern espanyol. Potser diuen que no, però si és així ja s'ho faran", ha asseverat amenaçant amb tombar els comptes. S'ha erigit, doncs, en l'únic presidenciable capaç d'assolir un nou model de finançament. "ERC votarà que sí a tot, com ha fet fins ara, i el PSC no ho reclama", ha expressat.

Així, l'expresident s'ha mostrat partidari d'"esprémer" al màxim l'aritmètica a Madrid per arrencar més facultats per a la Generalitat. S'ha presentat com l'únic presidenciable que ho pot aconseguir assegurant que fins ara l'actual cap de l'executiu, Pere Aragonès, no s'ha "plantat" a Madrid i que Salvador Illa no ho farà perquè comparteix sigles amb el PSOE. Els republicans, òbviament, no ho veuen igual: han acusat el candidat juntaire d'"imitar" les seves propostes i ha recordat, en aquest sentit, que el seu govern ja va pactar amb l'Estat la condonació d'una part del deute del Fons de Liquiditat Autonòmica (FLA).

Com és la proposta de Junts sobre finançament? Planteja una clàusula d'excepció a la llei orgànica de finançament de les comunitats autònomes (Lofca) perquè es reconegui la "singularitat" en què s'organitza el sistema institucional de la Generalitat i es faciliti la "cessió del 100% de tots els tributs que es paguen a Catalunya". També proposa la cancel·lació del deute públic de la Generalitat en mans de l'Estat a compte de les inversions pressupostades i no executades i establir, alhora, un mecanisme anual de compensació perquè estigui en marxa en els següents exercicis.

El candidat de Junts, Carles Puigdemont, al míting d'Argelers amb la gent de les comarques de Tarragona.

Amb aquesta compareixença, l'expresident ha volgut exhibir perfil de gestió davant dels partits –sobretot ERC i el PSC– que l'acusen de només parlar d'ell mateix. "Volen que parlem de gestió? No m'incomoda", ha clamat en un míting aquesta tarda a Argelers, on s'han desplaçat més de mig miler de persones de les comarques de Tarragona. "Que els socialistes ens hagin d'explicar què vol dir gestionar ja té tela: gestionen Rodalies!", ha reblat contrarestant la gestió que va fer ell de president –ha mencionat Freginals– i també els anys d'alcalde de Girona.

El programa electoral de Junts, en claus

L'administració

Junts vol un 'reset' a l’administració pública. Proposa una reducció dels tràmits i incorporar el silenci administratiu positiu en la majoria de procediments. Puigdemont també promet triar els directius públics al marge del partit.

La llengua

Junts proposa que la Generalitat es personi en els processos de discriminació lingüística a favor del català, a més de garantir que els treballadors públics disposin dels certificats C1 i C2 de català.

La immigració

Junts proposa que la llei que negocia amb el govern espanyol incorpori el traspàs a la Generalitat de l’atorgament dels permisos de treball i residència temporals i permanents. Una tasca que faria una nova Agència Catalana d’Immigració. Alhora, vol atraure els perfils de migrants que necessita el mercat laboral. 

L'habitatge

Negociar amb els bancs perquè facilitin la compra d’habitatge a menors de 35 anys permetent l’aval de l’administració.

stats