Eleccions 23J

Sánchez crida a la unitat al PSOE després de la plantada de Page i Lambán

El comitè federal del PSOE fa evident el descontentament dels dirigents territorials respecte a com s'han fet les llistes

3 min
El comitè federal del PSOE aquest dissabte

BarcelonaEl comitè federal del PSOE d'aquest dissabte, en què Pedro Sánchez ha validat les llistes per a les eleccions generals del 23-J, ha quedat esquitxat pel malestar d'alguns barons territorials descontents amb com Ferraz ha fet les llistes electorals. Les tensions que ja havien sorgit entre diverses federacions del partit respecte a l'elaboració de candidatures han acabat en una crítica oberta per part de dirigents destacats al PSOE. El president en funcions de l'Aragó, Javier Lambán i el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, han escenificat el seu descontentament plantant el cap de l'executiu. El president del Principat d'Astúries, Adrián Barbón, tampoc hi era, però fonts socialistes desvinculen l'absència de la polèmica. En la seva intervenció Sánchez no s'hi ha referit, però sí que ha fet una crida a la unitat interna, insistint que "la primera condició" perquè no guanyi la dreta és "que el PSOE surti unit, valent i potent".

El socialista ha defensat que la "victòria és possible" i ha evitat entrar al cos a cos amb els dirigents territorials crítics amb els canvis que el PSOE ha fet a les llistes en les darreres hores. Amb tot, el malestar intern també s'ha fet visible amb la intervenció de la presidenta del comitè federal del PSOE, Milagros Tolón, que ha reclamat als quadres socialistes "estar units com una pinya i que ningú es presti a ser el tonto útil de la dreta".

Indignació entre els 'barons'

Part del descontentament entre alguns dirigents és perquè ministres i membres de l'equip del govern espanyol acompanyen Sánchez a les llistes al Congrés i al Senat. Encara que els estatuts del partit permeten les modificacions per part de la direcció, els dirigents territorials ho han llegit com una falta de respecte a la seva autoritat. El secretari general del PSOE a Castella i Lleó, Luis Tudanca, que sí que ha assistit al comitè federal, s'ha mostrat "indignat, defraudat" i "enormement decebut" pels canvis a les llistes a Àvila i Valladolid. Tot i això, ha afirmat que la seva obligació és "defensar les propostes que es van aprovar pel PSOE".

Per la seva banda, Lambán ha fet una piulada crítica. "Els socialistes de Saragossa i Teruel elaborem democràticament unes magnífiques candidatures al Congrés i al Senat", ha dit: "Lamento molt que els ciutadans de Teruel i Saragossa no tindrem l'oportunitat de votar-les". Els secretaris generals d'aquestes dues províncies, Juan Antonio Sánchez Quero i Mayte Pérez, tampoc han assistit al comitè. Les modificacions a les llistes electorals van provocar la renúncia aquest divendres de 15 membres de la candidatura per Saragossa al Congrés i al Senat. "La composició final de les llistes gairebé no té res a veure amb les propostes dels comitès provincials i, per tant, amb l'opinió dels militants", assenyalen fonts del partit a la comunitat a l'agència Efe.

Pel que fa a Castella-la Manxa, la comissió federal de llistes del partit va proposar substituir el número u per la província de Toledo al Congrés, el secretari regional d'Organització, Sergio Gutiérrez, per l'alcaldessa de Toledo en funcions, Milagros Tolón, cosa que va generar un gran malestar a la direcció territorial. Això no obstant, l'executiva del PSOE va acabar fent marxa enrere i Tolón serà la número dos.

Les modificacions de les llistes també van afectar el País Valencià, encara que el president en funcions de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha defensat aquest dissabte que "el més important" és el projecte i no les persones que van en llistes. Per la seva banda, el líder del PSOE a Madrid, Juan Lobato, ha considerat "lògic" que s'hagin fet canvis a les candidatures i ha remarcat que "els espais són els que són", en referència als que s'han quedat fora de les llistes. "És la llista del PSOE que encapçala [Pedro Sánchez] i compta amb el seu equip més proper, entre els quals hi ha els seus ministres", ha dit.

stats