Política 12/10/2016

"No he de parlar": Rajoy es mossega la llengua en la recepció del rei, centrada en la investidura

El president espanyol en funcions saluda Javier Fernández i la resta de 'barons' socialistes

D.s.u.
2 min
Rajoy es mossega la llengua en una recepció del rei centrada en la investidura: "No he de parlar"

MadridL'imminent debat d'investidura espanyol, que podria dur Mariano Rajoy a tornar a ser investit president espanyol, ha centrat aquest dimecres la tradicional recepció del rei Felip VI a la Zarzuela pel 12 d'octubre, després de la desfilada. El president espanyol en funcions ha saludat els presidents autonòmics socialistes presents a la recepció -tots menys el valencià Ximo Puig- i ha pogut copsar de primera mà l'estat d'ànim dels socialistes, que han de decidir si s'abstenen o no a la seva investidura -probablement el 23 d'octubre.

Entre els 'barons' socialistes presents hi havia majoria absoluta favorable a l'abstenció. El líder d'aquest corrent és el president de la gestora socialista, Javier Fernández, amb qui Rajoy ha parlat en més d'una ocasió. La interlocució entre els líders dels dos partits és ara "més fàcil" que quan hi havia Pedro Sánchez, ha explicat el president en funcions en una conversa informal amb periodistes, informa Efe. Ho ha constatat també el president extremeny, Guillermo Fernández Vara.

Tot i aquesta sintonia, Rajoy no ha volgut donar l'abstenció del PSOE per feta, i s'ha mossegat la llengua a l'hora d'abordar la qüestió. "No he de parlar", ha dit el president del PP, que tot i així sí que ha donat per fet que hi haurà debat d'investidura després de la ronda de contactes del rei amb els líders dels partits, el 24 i 25 d'octubre.

L'única nota discordant entre els 'barons' socialistes ha estat la presidenta balear, Francina Armengol, que s'ha mostrat ferma en el 'no' a Rajoy, i ha reptat el president de la gestora socialista a consultar la militància sobre la postura del partit en el debat d'investidura.

La presidenta andalusa, Susana Díaz, per la seva banda, ha demanat "tranquil·litat", i ha augurat que el comitè federal del PSOE que ha de definir la postura del partit ho farà amb "majoria sòlida". Díaz no surt de la seva ambigüitat calculada, tot i que és conegut que la seva federació és partidària de l'abstenció.

stats