Política 12/11/2014

El govern espanyol augura que es denegaran les extradicions d'exministres franquistes

El ministre de Justícia, Rafael Catalá, invoca com a arguments la prescripció dels fets i la preconstitucional Llei d'Amnistia de 1977

Europa Press
1 min

MadridEl ministre de Justícia, Rafael catalá, ha vaticinat aquest dimecres que l'Audiència Nacional denegarà l'extradició a Argentina de la vintena d'investigats, entre ells diversos exministres, per crims durant la dictadura franquista. Catalá ha invocat com a arguments la prescripció dels fets i la preconstitucional Llei d'Amnistia de 1977. Des dels passadissos del Congrés dels Diputats, Catalá ha sortit al pas de l'ordre de la Interpol perquè siguin detinguts 20 franquistes a petició de la jutge argentina María Servini de Cubría, per crims de lesa humanitat, a fi de poder-los interrogar a Buenos Aires.

Catalá ha opinat que l'Audiència Nacional dictarà per a aquest cas una resolució "molt equivalent" a la que va emetre per fets similars en el cas de dos torturadors franquistes: l'exinspector Juan Antonio González Pacheco, conegut com 'Billy el Niño', i l'ex guàrdia civil Jesús Muñecas Aguilar, 'Capitán Muñecas', dels quals es va decidir no extradir-los.

Segons Catalá, "s'ha d'estudiar aquesta ordre de la Interpol. Però pels antecedents de l'Audiència Nacional per "fets similars", ha afegit el ministre, "crec que la resolució serà molt equivalent a la que va haver-hi anteriorment, que és denegar l'entrega perquè són delictes prescrits a Espanya i hi ha una Llei d'Amnistia". Catalá ha destacat que aquella llei va aprovar-se per unanimitat el 1977 i intentava "superar una etapa tràgica de la nostra història".

stats