Política 15/02/2021

El PSIB qualifica d'"equivocació" i "irresponsabilitat" recórrer contra els pressupostos generals de l'Estat

La portaveu dels socialistes al Parlament diu que les Balears mai no havien rebut tants de recursos per part del govern espanyol com ara

2 min
La portaveu del PSIB al Parlament, Silvia Cano.

La portaveu del PSIB al Parlament, Silvia Cano, ha dit que recórrer contra els pressuposts generals de l'Estat, com han proposat El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca, és una "equivocació" i una "irresponsabilitat". Dimarts es debatrà en el ple si la Cambra presenta un recurs d'inconstitucionalitat per l'incompliment del REB, una proposta que té el suport del PP i Ciutadans i, amb tota probabilitat, de Vox.

Cano ha defensat en una roda de premsa que les Balears mai no havien rebut tants de recursos per part del govern espanyol com ara, i per això considera que la proposta feta pels tres partits és "oportunisme polític". Ha reiterat que els diputats socialistes votaran en contra de la iniciativa perquè només "cerca tombar els pressuposts més socials de la història".

La portaveu ha comentat que "conjuntament" es va aconseguir l'aprovació del REB i que és així com se n'ha d'aconseguir "el desplegament", a través del "diàleg, la negociació, el rigor i la reivindicació com toca". La socialista ha recordat que per impulsar la proposta per recórrer contra els pressupostos, els tres partits impulsors "ni tan sols han consultat al principal partit polític de la Cambra per presentar-la". En aquest sentit, la portaveu d'Unides Podem, Esperança Sans, també s'ha posicionat en contra del recurs dient que són els pressupostos més socials, i ha avançat que hi votaran en contra.

La diputada d'El Pi, Lina Pons, ha comentat que "no volem impugnar tots els pressupostos, només denunciar que la seva aprovació suposa una omissió de la partida que ha de compensar el factor insular a les Balears". També ha subratllat que "tenim un REB que s'ha de finançar com toca". Respecte d'això, però, la portaveu d'Unides Podem ha considerat que la iniciativa registrada no parla de matisos i que és un recurs d'inconstitucionalitat als pressupostos.

El Pi, MÉS per Mallorca i Més per Menorca han registrat aquest dilluns un document en què es justifica la inconstitucionalitat dels pressupostos generals de l'Estat perquè no recullen ni fan menció a cap regulació del factor d'insularitat prevista al REB.

En un comunicat conjunt han dit que el text demostra que no s'atén la insularitat malgrat que ho "exigeix" la Constitució espanyola. "Quan l'Estat no compleix el REB, està incomplint la Constitució i l'Estatut d'Autonomia, que és llei orgànica i forma part del bloc de constitucionalitat", segons argumenten els tres partits.

stats