Política 10/03/2021

El PSIB i Podem justifiquen que al Congrés es voti en contra de la llei que havien defensat al Parlament

Els portaveus d'ambdós partits assenyalen que no és el moment idoni per debatre si les comunitats han de decidir el seu període de rebaixes

2 min
Els diputats del Parlament que es varen desplaçar dimarts a Madrid amb la presidenta del Congrés, Meritxell Batet

PalmaPSIB i Podem han justificat aquest dimecres el vot en contra de debatre la iniciativa del Parlament per modificar la Llei estatal d'ordenació del comerç al detall i que les comunitats autònomes puguin decidir el seu període de rebaixes. La paradoxa és que tant els socialistes com els morats havien votat a favor d'aquesta regulació a la Cambra Autonòmica. La portaveu del PSIB, Pilar Costa, ha dit que, malgrat que els socialistes de les Illes continuen "defensant el mateix", "la situació no és la mateixa" després d'un any de pandèmia –la iniciativa es va aprovar l'any 2018 i es va ratificar el 4 de març del 2020 després del canvi de legislatura–. "Hi ha altres iniciatives a tenir en compte en la nova situació del petit comerç i l'increment de les vendes online", ha afegit.

Per part seva, el portaveu de Podem, Alejandro López, ha considerat que "ara mateix, amb la gestió de la pandèmia i les realitats que suposa, l'escenari canvia moltíssim respecte de quan es va debatre la iniciativa al Parlament i se li va donar suport". Segons López, "el que necessita el comerç ara és la llibertat de treure l'estoc i aconseguir vendre'l". Per això, "posar certs frens actualment es considera contraproduent". "Per aquest motiu es va votar el que es va votar", ha afirmat.

En canvi, partits com El Pi i el PP han criticat aquest canvi de criteri, i això que els diputats populars del Congrés no hi varen votar a favor sinó que se'n varen abstenir. "És una vergonya. Sempre deim que s'obliden que representen aquesta terra quan van a Madrid. Això que es va aprovar és un mandat del Parlament de les Illes Balears i el que han de fer és donar-hi suport tant si són aquí com si són a Madrid", ha dit la portaveu d'El Pi, Lina Pons.

D'altra banda, el portaveu adjunt del PP, Toni Costa, ha comentat que "és especialment sorprenent que el PSOE i Podem hi votassin en contra, perquè varen donar suport a aquesta iniciativa". "A més, es debatia la presa de consideració, no si s'hi estava a favor o en contra. Que el PSOE i Podem evitin la mateixa tramitació d'aquest projecte de llei és realment sorprenent", ha remarcat, a més de destacar que s'ha tornat a "posar de manifest el constant menyspreu al Govern de l'executiu de Pedro Sánchez" i que els representants balears d'aquests partits "no pinten res a Madrid". Costa també ha qualificat de "surrealista" que el vicepresident del Govern i conseller de Transició Energètica i Sectors Productius, que tenia previst presenciar la votació al Congrés, tingués "una indisposició sobtada".

stats