Política 09/03/2021

Podem i el PSIB voten al Congrés en contra d'una iniciativa que havien aprovat al Parlament balear

Les dues formacions del Pacte amb representació a la Cambra baixa rebutgen que es permeti que les comunitats puguin decidir el seu període de rebaixes

ARA Balears
3 min
Representants del Parlament balear, aquest dimarts al ple del Congrés.

El Congrés dels Diputats no modificarà la Llei de l'ordenació del comerç minorista perquè les comunitats, com les Illes Balears, puguin decidir el seu període de rebaixes. El ple de la Cambra baixa debatia aquest dimarts la presa en consideració d'una proposició de llei que cercava aquest objectiu a instàncies del Parlament illenc. Per sorpresa, hi han votat en contra dos dels tres partits que formen part del govern del Pacte: el PSOE i Unides Podem, mentre que les dues mateixes formacions, al Parlament balear, havien votat a favor de la mesura. La proposició de llei, a instàncies del Parlament balear, pretenia recuperar les dues temporades de rebaixes que hi havia abans que el 2012 el govern de Mariano Rajoy liberalitzàs el sector i deixàs als comerciants que decidissin què volien fer.

De fet, el socialista Enric Casanova ha estat un dels tres diputats illencs que ha anat al Congrés a defensar aquesta modificació de la llei. Sebastià Sagreras del PP i Josep Melià d'El Pi (autor inicial de la iniciativa) han estat els altres dos diputats de la delegació illenca que han intervingut durant el ple. El vicepresident del Govern balear Juan Pedro Yllanes, que tenia previst assistir també a la votació de la iniciativa que el seu propi grup ha votat tombar, finalment no hi ha anat.

L'encarregat de defensar el posicionament del grup parlamentari socialista ha estat el mallorquí Pere Joan Pons. Ha justificat el rebuig de la seva formació a la proposta emanada de les Balears amb el vot a favor del PSIB en el detall que el títol de la proposició de llei parla de modificar un article en concret de la llei minorista. “No hi ha solucions totèmiques” i els problemes del comerç “no se solucionen amb la modificació d'un article”, ha sentenciat. Per Pons, ara és el moment de continuar amb les mesures de xoc per ajudar el sector. “Aquest és el camí que s'ha de prioritzar. Hi haurà temps de debats en profunditat”, ha afirmat per donar carpetada a una modificació de la llei al Congrés.

El portaveu en el debat d'Unides Podem, Txema Guijarro, ha anat en la línia del socialista. Considera que és el moment de les ajudes al sector en comptes de modificar la llei.

La proposició de llei ha rebut el vot en contra del PSOE, Podem, Ciutadans i Vox. A diferència de les dues formacions d'esquerres, Ciutadans i Vox no varen donar suport a la iniciativa quan es va votar al Parlament balear.

MÉS critica el doble discurs

El diputat de MÉS Josep Ferrà, que avui també havia anat a Madrid, ha afirmat que "el canvi de discurs dels partits estatals" ha estat "constant". "Ja ens tenien acostumats a fer un discurs aquí i un altre a Madrid. El més sorprenent és que ara han estat diputats illencs els que han girat l'esquena a les Illes i al gran consens social que hi havia darrere aquesta proposta avalada pel Parlament", hi ha insistit. També ha afegit que això ho han fet en un any en què "el comerç minorista necessita més que mai l'ajuda i el suport institucional per front a la crisi derivada de la covid-19".

El portaveu del grup parlamentari popular en el debat sí que ha defensat la reforma de la llei que va aprovar el seu partit, tot i que els populars a l'hora de votar han optat pel camí d'enmig, per una abstenció. La justificació popular és que en l'actual situació de crisi el que és necessari és regular de nou tot el comerç minorista, una possibilitat real si s'hagués admès a tràmit la proposta balear. No obstant això, el diputat del PP no ha desaprofitat l'ocasió per carregar contra el Govern Armengol. Considera que si realment es vol ajudar el sector minorista, el que hauria de fer és aprovar ajudes als petits comerços. 

Melià ha estat l'encarregat de donar la rèplica als grups del Congrés que s'oposaven ja d'entrada a la tramitació, com Vox, que ha apel·lat a un trencament de la unitat de mercat per mostrar-hi el seu rebuig. El diputat d'El Pi ha insisit a reclamar més autogovern perquè des de les Illes es pugui decidir com es vol fer. De fet, per contrarestar els atacs de Vox, ha assegurat que el que s'ha fet a les Illes és escoltar els comerciants del que considera “una reivindicació justa, equitativa i equilibrada del nostre teixit comercial”. Melià creu que el model actual només beneficia els grans operadors i que l'anterior esquema donava certesa als consumidors i permetia que els petits comercials poguessin treure els seus estocs d'estiu i hivern.

El debat sobre el Règim Especial per a les Balears (REB) no ha faltat tampoc en aquest segon punt que es debatia respecte de les Illes. Melià ha assegurat: "La nostra terra vol que s'escolti la seva veu i reivindicar la necessitat que les circumstàncies del fet insular siguin enteses i respectades tal com diu la Constitució”. “Per sostenir el règim especial de les Balears, no pot ser ignorat i inaplicat als Pressupostos Generals de l'Estat”, ha conclòs.

stats