Diada de Mallorca
Política 08/09/2023

El PSIB no anirà a la Diada del 12 de setembre organitzada pel PP i Vox

Ni els socialistes ni els ecosobiranistes acudiran a la Diada de Mallorca

ARA Balears
2 min
Façana del Consell de Mallorca.

PalmaEl PSIB no acudirà a la Diada de Mallorca organitzada el 12 de setembre pel PP i Vox al Consell de Mallorca, malgrat que la data oficial sigui el 31 de desembre. Segons han informat mitjans locals i ha confirmat l'ARA Balears, els socialistes no participaran en la celebració de la Diada, com ja havia anunciat MÉS per Mallorca fa uns dies també.

Des del PSIB argumenten que la diada organitzada pel PP i Vox no ha passat pel ple de la institució i, segons comenten, tot el que no passa pel ple transita per l'alegalitat. A més, expliquen que no és un caprici que la celebració sigui el 31 de desembre, sinó que és una decisió que es va prendre sobre la base d'una ponència tècnica durant el mandat de Miquel Ensenyat a càrrec de la institució insular el 2018.

Tal com varen plasmar en el seu acord per governar el Consell, el PP i Vox canviaran la data de la Diada, encara que burocràticament no tenen temps per tramitar el canvi de manera oficial enguany. Així, han programat actes simbòlics. Entre altres activitats, hi haurà l'habitual ofrena de flors a la tomba del rei Jaume II que el PP ha fet els darrers anys, quan ha estat a l'oposició.

Va ser durant el govern de la regionalista Maria Antònia Munar (1995-2007) que es va canviar la celebració al 12 de setembre, defugint el catalanisme. En aquest dia del 1276, el rei Jaume II va ser coronat rei de Mallorca a l'església de Santa Eulàlia de Ciutat, on va jurar els privilegis i franqueses del Regne de Mallorca.

El 31 de desembre, el Consell celebra la Diada de Mallorca en homenatge a l'entrada de Jaume I el Conqueridor a Madina Mayurqa, l'actual ciutat de Palma i capital de la Mallorca musulmana del segle XIII el darrer dia de l'any 1229.

stats