Diada de Mallorca
Política 02/09/2023

MÉS acusa PP-Vox de modificar la festa de la Diada de Mallorca de manera "sectària i antihistòrica"

Apesteguia i Alzamora han assistit aquest dissabte a la commemoració del desembarcament de Jaume I a Calvià

ARA Balears
2 min
Lluís Apesteguia i Jaume Alzamora

PalmaEl portaveu de MÉS per Mallorca al Consell, Jaume Alzamora, ha lamentat avui l'anunci del pacte PP-Vox de celebrar enguany la Diada el 12 de setembre. Alzamora ha recordat que la celebració es farà contravenint els acords adoptats per la mateixa institució, que oficialment ha declarat la festa dia 31 de desembre. De fet, la formació ecosobiranista ha registrat una pregunta per demanar-ne més informació.

Precisament aquest dissabte, i coincidint amb el pregó tradicional que commemora el desembarcament del rei En Jaume a l'illa, Alzamora ha qualificat de "sectària i antihistòrica" la decisió presa pel govern presidit per Llorenç Galmés amb el suport de l'extrema dreta. "Una vegada més el PP utilitza les institucions per actuar de manera capriciosa i unilateral", ha afegit. Així, ha recordat que la celebració oficial de la Diada de Mallorca va ser impulsada per MÉS sota la presidència de Miquel Ensenyat. Un procés, ha dit, que va ser avalat pels historiadors i la mateixa societat civil.

En aquesta línia, el coordinador de MÉS, Lluís Apesteguia, ha posat en relleu que la participació ciutadana i d'entitats va ser "aclaparadora" a favor del 31 de desembre. "Aquesta va ser la principal raó a l'hora de proposar el 31 de desembre. "Una Diada no ha de ser d'uns partits o dels polítics, com havia resultat el 12 de setembre, malgrat la milionada d'euros que durant anys s'hi va abocar. Ha de ser del poble i és ell qui l'ha de celebrar", ha assegurat.

Precisament, Apesteguia ha recordat que va presidir la Comissió Especial sobre la Diada de Mallorca quan era conseller insular. "Històricament, el 31 de desembre és la data més rellevant de la història de Mallorca, com a data fundacional de la comunitat humana que avui dia encara s'entén com a poble mallorquí. Ningú posa en dubte aquest fet. A més, ha afegit que els vitralls de la sala de plens de l'antiga Diputació de Balears i actual Consell de Mallorca rememoren aquest fet. Són "just a la institució que presideix el senyor Galmés, que sembla empegueir-se de la història de Mallorca, almanco de l'anterior a Maria Antònia Munar."

Apesteguia ha remarcat que no només és una data rellevant, "és la data en què el poble mallorquí s'ha celebrat a si mateix durant segles. Així, té el títol de ser la festa civil més antiga d'Europa. Tenim una data amb llarga història i viscuda popularment, davant una diada que la llavors presidenta Maria Antònia Munar es va inventar a instàncies del Dr. Román Piña. Una data històrica respectable, però tan altament rellevant per bandejar la diada existent durant segles?".

Apesteguia i Alzamora han coincidit avui a Calvià en el pregó tradicional que commemora el desembarcament del rei En Jaume i que organitza des de fa 25 anys MÉS per Calvià. Enguany el pregó ha estat a càrrec del diputat al Congrés, Vicenç Vidal.

stats