POLÍTICA
Política 19/12/2020

Els pressupostos remouen les aliances al Parlament

Mentre que l’acostament de Cs al PSIB posa en guàrdia tant la dreta com l’esquerra, El Pi cerca una quota de protagonisme

Maria Llull
2 min
Els pressupostos  remouen les aliances al Parlament

Palma“Irreals, irresponsables i imprudents”, així va definir la portaveu de Cs, Patrícia Guasp, els pressupostos del 2020 quan es varen aprovar l’any passat en el Parlament. Aquesta afirmació contrasta completament amb el posicionament del partit taronja, que enguany ha optat per donar “un vot de confiança i responsabilitat davant la crisi sanitària”. L’acostament de Ciutadans al PSIB durant la tramitació ha empipat tant la dreta com l’esquerra.

Durant els tres dies de debat en el ple del Parlament per aprovar els pressupostos, Cs va rebre atacs tant del PP, Vox i El Pi com dels socis del PSIB en el Govern i de partits que li donen suport, com Més per Menorca. “No oblidam qui és Ciutadans, un partit que va néixer per combatre el catalanisme el 2006”, va dir des de la tribuna el diputat de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà, minuts abans de la votació dels comptes del Govern. “Vostès han acollit José Ramón Bauzá, el pitjor president de les Balears, que va aprovar uns pressupostos oposats als d’ara”, va afegir Ferrà, a més d’ironitzar sobre el viatge del partit taronja “a la recerca del centre”.

D’altra banda, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, es va encarregar de recordar que ni Ciutadans ni El Pi havien estat realment necessaris per tirar endavant els pressupostos amb el suport dels 32 diputats de la majoria d’esquerres.

Malgrat això, El Pi va aconseguir ser el partit que més esmenes ha incorporat als comptes de l’any que ve: 26, sis més que Cs. Els regionalistes varen treballar per aconseguir la seva quota de protagonisme durant el debat, encara que no varen tenir un posicionament del tot definit. Es varen sumar als atacs del PP, Vox i Cs a la Secretaria Autonòmica de Memòria Democràtica, mentre que d’altra banda es varen mostrar conciliadors per negociar amb el Pacte les esmenes del seu grup parlamentari. Això sí, també aprofitaren l’avinentesa per criticar Cs per la seva incoherència i canvi de posicionament. “Heu passat de martell d’heretges a aplaudir l’esquerra”, els va retreure el diputat Josep Melià. Cal tenir en compte que el partit presidit per Toni Amengual s’enfronta a una pèrdua de pes a la Part Forana a causa de l’aparició d’una altra formació regionalista, Coalició per Mallorca. A més a més, El Pi intenta remuntar la davallada electoral de les darreres eleccions, en les quals va perdre quasi 3.000 vots.

stats