Política 18/12/2020

El Parlament aprova els pressupostos del Govern per al 2021

L'Executiu agraeix a Ciutadans i El Pi la seva disposició per arribar a acords

Maria Llull
3 min
El Govern i la bancada de l'esquerra celebren l'aprovació dels pressupostos

PalmaEl Parlament ha aprovat aquest divendres la Llei de pressupostos generals de la Comunitat Autònoma de les Illes Balears per al 2021, després de tres dies de tramitació que han acabat sense ensurts i segons el guió previst. Els comptes de l'Executiu de Francina Armengol –els sisens– per al 2021 seran de 5.881,5 milions d'euros –un 0,2% menys que els 5.893 milions del 2020–, amb especial esment de la despesa sanitària, la qual s'incrementa un 12% i arriba a 1.933,2 milions.

Instants després que els pressupostos hagin passat el tràmit parlamentari, la consellera d'Hisenda i Relacions Exteriors, Rosario Sánchez, ha agraït a Cs i El Pi que hagin estat "a l'altura" i el seu "esforç per arribar a punts de trobada" amb el Pacte. "Hem arribat a bons acords per millorar els pressupostos, amb prop de 129 esmenes aprovades. Ha estat una feina molt intensa", ha afegit. D'aquesta manera, Sánchez ha destacat que els comptes per a l'any que ve han tirat endavant amb "un consens ampli" i serviran per "donar confiança i estabilitat en moments molt complicats". "Són uns pressupostos per afavorir i donar suport financer a la superació de la pandèmia amb el mínim patiment possible", ha continuat la consellera, que ha insistit en el fet que "la reactivació ha de ser inclusiva i sostenible".

Com ja va anunciar el diputat de Ciutadans, Juan Manuel Gómez, durant el debat dels comptes de la Conselleria de Salut, el partit taronja s'ha abstingut en totes les seccions llevat de la de Salut, precisament. Per part seva, la coordinadora i portaveu de Cs, Patricia Gómez, ha destacat els 8 milions d'euros que s'ha aconseguit incrementar per "ajudar famílies, autònoms, empreses i comerços", malgrat que "els nacionalistes de MÉS per Mallorca, socis d'Armengol, no volien donar ni aigua a Cs". D'altra banda, els tres diputats han votat a favor dels comptes d'Afers Socials i Educació; s'han abstingut en les conselleres de Presidència, Model Econòmic, Salut, Agricultura i Hisenda; i han votat que no als pressupostos de les conselleries de Medi Ambient, Administracions Públiques, Transició Energètica i Sectors Productius i Mobilitat i Habitatge.

Així i tot, el portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha reivindicat el paper clau de la seva formació en l'aprovació dels pressupostos. Els ecosobiranistes menorquins han votat a favor de la totalitat dels comptes del Govern després de l'acord del 9 de desembre per destinar 9 milions d'euros a diverses actuacions a Menorca. "S'ha demostrat que l'aposta per Més per Menorca ha donat estabilitat i una base per a l'aprovació, independentment de la posició de Ciutadans i d'El Pi", ha dit Castells, a més de considerar que, gràcies a aquest suport, l'Executiu ha pogut "triar les esmenes que li van bé".

En canvi, el president del Partit Popular, formació que s'ha abstingut en la votació de la Conselleria d'Afers Socials, ha assegurat que "s'han aprovat uns mals pressupostos per a les Balears, que no contribuiran a frenar una crisi sense precedents". "Els darrers tres dies s'ha vist el nul interès dels partits que donen suport al Govern de la senyora Armengol a acceptar alguna de les 400 esmenes presentades pel PP". En total, s'han aprovat 13 esmenes dels populars, 6 a comissions i 7 al ple del Parlament.

Al llarg de la tramitació, s'han aprovat un total de 129 esmenes parcials de les 957 que es varen registrar: 35 a ponència, 54 a comissió i 40 en el ple. El partit amb més esmenes aprovades ha estat El Pi, amb 26. Els segueixen els regionalistes Més per Menorca, amb 23; Ciutadans, amb 20; el PP, amb 13; Gent per Formentera, amb 11; el PSIB, amb 3, i MÉS per Mallorca, amb 1. MÉS per Mallorca, Podem i el PSIB han aprovat 25 esmenes conjuntes.

Durant aquesta darrera jornada, bona part de les preocupacions dels parlamentaris han estat per al diputat d'Unides Podem Pablo Jiménez, que s'ha acubat durant la seva intervenció en el debat de la Conselleria de Mobilitat i Habitatge. Jiménez s'ha pogut recuperar per assistir a la votació.

stats