Política 29/05/2023

El PP i Vox governaran el Consell de Menorca

El PSOE i Més passen a l'oposició mentre que Unides Podem i Ciutadans desapareixen de la institució

Iván Martín
2 min
Susana Mora explicant la derrota electoral.

MAÓBatacada històrica de les forces progressistes al Consell de Menorca. La jornada electoral ha acabat amb les llàgrimes d'una emocionada Susana Mora, reconeixent la derrota i assumint el nou rol a l'oposició. A la sortida de la seu del PSOE a Maó, la que ha estat presidenta de la institució els últims sis anys s'ha abraçat amb el seu equip més directe, plorant, desolada, però al mateix temps agraïda amb l'esforç realitzat.

Sorpresa també a Més per Menorca que aspirava a igualar en consellers i lluitar la presidència al PSOE. De fet, durant bona part de l'escrutini així ha estat. Finalment, els sobiranistes s'han quedat amb dos consellers i també a l'oposició. El Consell de Menorca no és d'esquerres per només 33 vots, els que li ha faltat a Unides Podem per aconseguir representació.

Amb el 100% escrutat, el PP és la força més votada amb 15.307 vots (6 consellers). El PSOE, amb 10.554 sufragis, obté 4 consellers i Més per Menorca es queda amb 2 (6.772). La clau de govern la té Vox, que suma un total de 2.420 vots i un conseller. Respecte a les eleccions de 2019, el PP guanya dos consellers, el PSOE manté els quatre, Més per Menorca perd un, igual que Unides Podem. Ciutadans també perd l'únic conseller que tenia, tot i que aquest espai a la dreta és per Vox.

La presidenta del Consell, Susana Mora, ha lamentat la derrota electoral i ha felicitat el candidat del PP, Adolfo Vilafranca. Ha recordat les dificultats viscudes a causa de la pandèmia i ha assegurat que exerciran l'oposició "més ferma que mai". A més, ha demanat "seny" i "altura de mires" per preservar l'illa. Per la seva part, el candidat del PP Adolfo Vilafranca ha destacat l'augment de la formació conservadora: "hem aconseguit una majoria, no absoluta perquè tenim sis consellers, però 14.000 persones de Menorca que ens han elegit, més del que vam tenir a les anteriors eleccions", i ha afegit: "assumim el repte, la responsabilitat i no l'abandonarem fins d'aquí a quatre anys".

Mentrestant, el candidat de Més per Menorca, Josep Juaneda, ha reconegut que els resultats obtinguts "no han estat els esperats". El dirigent econacionalista ha reivindicat les prioritats de Més: "l'habitatge, la diversificació econòmica i superar el monocultiu turístic ara estan a l'agenda política de la resta de partits".

stats