Eleccions
Política 31/05/2023

El PP s'endú el 42% dels 2,5 milions de subvenció electoral als partits

Vox, una formació crítica amb els ajuts públics, s'endurà 334.000 de les arques autonòmiques per pagar les despeses de la campanya

2 min
martinez

PalmaUn poc més d'un milió d'euros (1.093.877) ingressarà el Partit Popular de les Balears com a subvenció per fer front a les despeses electorals tal com preveu la normativa electoral de la Comunitat Autònoma. Aquesta quantitat s'acosta a la meitat del total de 2.549.702 euros que abonarà en total la Conselleria d'Hisenda i Relacions Exteriors als partits. Els 25 diputats i els 28 consellers als diferents consells, més els vots obtinguts a cadascuna de les institucions fan que els populars puguin aconseguir una quantitat superior a la que van cobrar el 2019, on els resultats van ser molt pitjors.

El mètode de càlcul proposa un sistema que estableix un fix de 17.400 euros per cada diputat o conseller dels consells aconseguits. Igualment, s'hi afegeix la quantitat de 0,5 euros per a cada vot assolit, això sí, només es paga en el cas que la formació hagi obtingut almenys un escó en cada cas.

Subvencions per a despeses electorals el 28-M

Així les coses, el segon partit que rebrà més doblers públics per compensar la campanya feta serà el PSIB, amb 727.513 euros entre escons al Parlament, consellers als consells de Mallorca, Menorca i Eivissa, i el total de vots obtinguts a totes aquestes institucions. El tercer partit serà Vox, amb 334.590 euros d'ajut públic, mentre que MÉS s'haurà de conformar amb 185.490, i MÉS per Menorca, amb 77.507.

Podem, que fa només vuit anys va assolir deu diputats, ara rebrà únicament 47.899 euros com a conseqüència de l'obtenció d'un sol diputat al Parlament de les Illes Balears i un conseller al Consell d'Eivissa. El Pi, amb 45.779 euros gràcies a la representació de dos consellers assolida a Mallorca, no rebrà cap ajuda provinent del Parlament, ja que la normativa estableix clarament que només es paga pels vots una vegada s'obté almenys un escó.

Finalment, Sa Unió de Formentera cobrarà 37.046 euros gràcies als resultats aconseguits el 28-M, que van provocar el canvi de signe del diputat de la pitiüsa menor.

La normativa també estableix una altra compensació per a la campanya, que en aquest cas paga l'Estat, corresponent als regidors i vots obtinguts a les eleccions municipals. S'aplica exactament el mateix criteri de només pagar aquells vots de les formacions que hagin entrat dins cada institució, en aquest cas municipal.

stats