Política 12/01/2023

El PP proposa cedir solars públics per a l'edificació privada d'habitatges

Prohens, sobre la política del Pacte: "Agafaran qui té una segona residència i l'expropiaran"

2 min
Al registre dels grans tenidors hi ha aproximadament uns 700 habitatges.

PalmaEl problema de l'habitatge a les Balears és un dels eixos al voltant delss qual està girant el final d'aquesta legislatura, i tot mentre continuen les negociacions entre el PSOE i Podem per tirar-ne endavant la llei estatal. La limitació del preu de lloguer, l'enduriment de la normativa per als grans tenidors i la possibilitat de prohibir que els estrangers no residents comprin cases a les Illes són alguns dels mantres que se senten entre els partits de l'esquerra, mentre que la dreta se centra a parlar del fracàs de les polítiques que el Govern d'Armengol ha duit a terme les dues darreres legislatures per tal de pal·liar les dificultats que tenen moltes persones i famílies per accedir a una casa a un preu raonable. Així les coses, la presidenta del PP, Marga Prohens, ha presentat aquest dijous les iniciatives del seu partit en matèria d'habitatge, una de les quals és cedir solars públics per a l'edificació privada d'habitatge a preu taxat. La líder popular ha defensat que s'ha d'avançar cap a "la simplificació administrativa i l'agilització de tràmits" pel que fa a les reformes i rehabilitacions i, de la mateixa manera que ho fa el líder estatal, Alberto Núñez Feijóo amb l'executiu de Pedro Sánchez, ha acusat el Govern d'avançar per "una deriva populista, radical i ineficaç en matèria d'habitatge".

Prohens ha acusat Armengol d'intervencionista en diverses ocasions durant la seva compareixença davant dels mitjans de comunicació i ha arribat a manifestar preocupació perquè s'arribin a expropiar segones residències –a hores d'ara, només els grans tenidors, propietaris de més de deu habitatges, estan obligats a cedir per set anys els pisos que estiguin buits des de fa, com a mínim, dos anys. "Ara diuen que ja no serà considerat gran tenidor un propietari amb deu habitatges, sinó a partir de cinc, i diran a quin preu les han de llogar", ha criticat Prohens, qui també ha carregat contra les pujades de l'IBI als pisos buits i la cessió forçosa del seu ús. "Amb aquesta esquerra, aviat seran tres les propietats, i més tard, dues. I agafaran qui té una segona residència, qui té una casa al camp o a la platja, o qui viu en un poble i té un pis a Palma, i li diran a quant l'ha de llogar o directament l'expropiaran", ha continuat la líder popular, a més de considerar que la possible prohibició de comprar cases als estrangers no residents també seria "una deriva molt perillosa".

La presidenta del PP balear, Marga Prohens.

Quant als lloguers, la iniciativa del PP és que el Govern faci d'intermediari entre propietaris i persones que cerquin pis per viure-hi i que els propietaris disposats a llogar els seus habitatges a un preu raonable tinguin garanties de pagament i puguin recuperar els seus immobles en bon estat. Els populars també han posat sobre la taula una proposta recurrent: una deducció a l'IRPF per als propietaris que lloguin les seves propietats.

stats