Política Parlament 27/09/2022

Les Balears demanen a l'Estat que les comunitats puguin limitar els preus del lloguer

El Parlament ha aprovat una proposició de llei de Més per Menorca que reclama modificar la Llei d'arrendaments urbans estatal per establir un límit en aquest sector del mercat de l'habitatge

2 min
La sala de plens del Parlament en una imatge d’arxiu

PalmaEls partits de l'esquerra han donat llum verda aquest dimarts a una proposició de llei (PL) de Més per Menorca, la qual reclama modificar la Llei estatal 29/1994 d'arrendaments urbans perquè les comunitats puguin posar límits als preus del lloguer. Després de l'aprovació, la iniciativa es remetrà a la Mesa del Congrés dels Diputats per a la seva tramitació.

La PL ha tingut el suport dels 31 diputats dels partits del Pacte, Més per Menorca i l'escó de la coalició progressista de Formentera. Concretament, demana que "les comunitats, en els seus respectius àmbits territorials, puguin establir règims de contenció de rendes de lloguer d'habitatges en aquelles zones amb un mercat d'habitatge tensat".

Precisament, tant la presidenta del Govern, Francina Armengol, com el conseller de Mobilitat i Habitatge, Josep Marí, han reiterat la voluntat que en la llei estatal d'habitatge que es troba en tramitació tot el territori balear es declari 'zona tensada', la qual cosa permetria posar un límit als preus del lloguer. La previsió és que aquesta normativa es tiri endavant abans de final d'any, però es tardarien uns 18 mesos a establir els criteris per posar un límit als preus.

"El projecte de llei estatal d'habitatge tarda molt i per això hem presentat aquesta proposta, que en cap moment hem dit que sigui la solució definitiva a tots els mals del món", ha assenyalat la diputada de Més per Menorca Patrícia Font, que ha defensat la PL. "Intenta donar resposta a una de les problemàtiques més greus de les Balears", ha afegit.

Els tres partits del Pacte en les seves intervencions han criticat que "hem arribat a aquesta situació aplicant les solucions que avui defensen". "Les polítiques que ha fet la dreta no han ajudat en absolut a millorar la situació", ha incidit la portaveu adjunta d'Unides Podem, Esperança Sans. "El problema no és la quantitat d'habitatges, sinó el preu", ha afegit el portaveu de MÉS per Mallorca, Josep Ferrà. Per la seva banda, el representant del PSIB, Joan Ferrer, ha destacat que la PL de Més per Menorca "respon a l'esperit" de la normativa estatal d'habitatge.

La dreta, en contra

El PP, El Pi, Ciutadans i Vox s'han posicionat en contra de la proposta del partit ecosobiranista. Els arguments s'han dirigit a la idea que limitar el preu del lloguer podria disminuir l'oferta d'habitatges i agreujar el problema. "Ho hem vist a Catalunya, des que van tirar endavant aquesta iniciativa la demanda ha crescut, però l'oferta no, perquè hi ha una inseguretat jurídica més que manifesta", ha subratllat el diputat del PP, José Luis Camps.

stats