Política 25/05/2022

El PP inicia la ronda de reunions per la seva "llei turística alternativa"

"De l'actual proposta de l'Executiu no ens serveix res, partim de la base", ha asseverat el portaveu popular, Antoni Costa

2 min
El portaveu parlamentari del PP, Antoni Costa, aquest dilluns

PalmaEl procés de la llei turística "alternativa" del PP per fer front a la normativa impulsada per l'Executiu balear, que s'aprovarà el pròxim dimarts, comença aquest dimecres amb una reunió amb l'Associació Mallorquina de Cafeteries, Bars i Restaurants. "Iniciam la ronda de reunions amb tots els sectors empresarials per recollir aportacions a la futura llei turística", ha explicat el portaveu parlamentari popular, Antoni Costa. Les reunions es produiran fins a final d'estiu, i el partit espera presentar la seva "alternativa" abans del 2023.

Costa ha apuntat que es comença "des de zero". De fet, ha incidit que de l'actual normativa turística que està finalitzant la tramitació parlamentària "no ens serveix res, i per això partim de la base". "De la llei del PSIB, passam pàgina", ha assenyalat. El Govern ha pactat diverses esmenes amb partits de l'oposició, com El Pi i Ciutadans, tot i que no era necessari, ja que amb el suport del Grup Mixt tenen una majoria parlamentària. D'aquesta manera, han aïllat el PP amb Vox, amb els que no han pactat res. "El PP i Vox s'han autoexclòs", ha criticat la portaveu parlamentària socialista, Pilar Costa, després de la Junta de Portaveus.

"En la llei hi ha una moratòria i un decreixement, el consens s'ha romput des del principi, per això no hem estat a la foto", ha exposat Costa. El conseller de Turisme, Iago Negueruela, ha aconseguit la instantània de l'acord amb El Pi i Ciutadans. En el cas dels regionalistes, fou en el Parlament, amb la presència de tots els partits del Pacte i de la patronal hotelera mallorquina. Amb la formació que lidera Patricia Guasp, per la seva banda, fou el divendres passat a Eivissa.

"No hi haurà moratòries ni decreixement, i sí un turisme sostenible i de qualitat", ha explicat el portaveu popular. "El PSIB diu que hi ha un model de decreixement o un de creixement il·limitat; idò ni una cosa ni l'altra, ens situam enmig, en el creixement sostenible i de qualitat", ha afegit. El PP posa així com a exemple la llei turística 8/2012, impulsada pel Govern de José Ramón Bauzá, per detallar les línies mestres de la seva alternativa.

El paper de Ciutadans

Ciutadans ha pactat amb l'Executiu un total de deu esmenes, de les 33 totals que va presentar a la llei. "Estam en contra del decreixement, però satisfets perquè l'hem minimitzat", ha explicat la líder del partit, Patricia Guasp, referint-se a l'acord aconseguit pel qual els establiments de menys de 150 places no hagin de decréixer un 5% de places si amplien la seva infraestructura per modernitzar-la. Guasp ha criticat, a més, la posició del PP. "Des del principi vaig dir que estàvem en contra del fons i les formes de la llei, i el PP inicialment deia que estava d'acord amb el fons", ha sostingut. A més, ha anunciat que si el partit entra en el Govern en la pròxima legislatura, "derogarem la moratòria i modificarem el règim sancionador, el qual no fa distincions entre petits establiments i grans empreses".

stats