Política 28/06/2021

El PP i El Pi demanen la compareixença urgent d'Armengol pel macrobrot de covid

Ciutadans reclama que sigui la consellera de Salut, Patricia Gómez, qui en doni explicacions

3 min
La presidenta del Govern, Francina Armengol, es dirigeix al Parlament en una imatge d'arxiu

PalmaEl macrobrot que s'ha produït a Mallorca entre estudiants que es trobaven de viatges d'estudis ha desencadenat una tempesta política i la petició per part del PP i El Pi, d'una part, i de Ciutadans, de l'altra, de la compareixença de Francina Armengol i Patricia Gómez davant del Parlament per donar-ne explicacions, a més de crítiques per part del PSIB per utilitzar aquests fets per fer "demagògia", segons ha criticat el senador socialista Cosme Bonet.

El portaveu adjunt del PP, Toni Costa, ha anunciat aquest dilluns que el seu grup ha sol·licitat la compareixença urgent de la presidenta del Govern, Francina Armengol, davant del ple del Parlament per explicar l'alarma causada pel macrobrot de 900 contagis entre estudiants de la Península i la gestió que ha fet el Govern després de relaxar les restriccions. El popular també ha exigit que "es convoqui el Consell Assessor de Turisme, que presideix el conseller Negueruela, i la comissió interdepartamental de Turisme, que presideix la senyora Armengol, per coordinar totes les accions necessàries per superar aquesta situació sense posar en risc la temporada". Segons Costa, la compareixença de la consellera de Salut, Patricia Gómez, no és suficient perquè "es tracta d'un tema d'extrema gravetat".

A més, el portaveu adjunt del PP ha demanat "la destitució fulminant dels qui varen autoritzar el concert de milers de persones a la Plaça de Toros de Palma". "En menys d'un mes hem passat de restriccions de drets i llibertats individuals i tancaments massius de l'activitat econòmica a autoritzar concerts de milers de persones", ha dit, a més de criticar que això hagi "acabat en una situació de descontrol absolut", assenyalant el Govern com a "responsable absolut".

"Ara, a més, sabem que la policia i els tècnics de la Direcció General d'Emergències havien avisat de l'enorme perill que suposava un concert d'aquestes característiques, i no només no es va fer cas de l'informe, sinó que tres o quatre dies després es va tornar a autoritzar un concert semblant al mateix lloc", ha lamentat el popular, a més de remarcar que "aquesta situació està provocant un risc alt d'augment de contagis a Mallorca i s'està traslladant una imatge pèssima a l'exterior". Costa ha recordat "el que va passar a Portugal", quan "dues setmanes després que el Regne Unit li atorgàs la condició de semàfor verd, després li va retirar aquesta qualificació". "No volem que passi una cosa com aquesta a les Balears", ha afegit.

El Pi també ha demanat la compareixença de la presidenta del Govern i ha exigit responsabilitats polítiques pel macrobrot. “No pot ser que pels interessos econòmics de quatre promotors de festes sense escrúpols ens carreguem la feina i l’esforç dels darrers mesos de molts empresaris i de la societat illenca per tenir una situació òptima per poder rebre turistes", ha dit el president de la formació regionalista, Toni Amengual, a més de destacar "que aquesta no és la classe de turisme que volem per a les nostres illes". El president d'El Pi ha lamentat que, després que els ciutadans de les Balears hagin "patit les restriccions més estrictes de tot l’Estat", i quan "s’estava encarrilant la temporada", s'hagi detectat "aquest macrobrot causat per quatre desaprensius i per la manca de controls de les institucions".

Per part seva, Ciutadans ha demanat la compareixença de la consellera de Salut, Patricia Gómez, perquè "doni totes les explicacions pertinents en seu parlamentària, tal com està fent en els mitjans de comunicació", segons ha manifestat la portaveu del partit taronja, Patricia Guasp. "Demanam que es donin a conèixer els protocols que s'han seguit", ha afegit Guasp, a més de lamentar el mal que fan "a la imatge de les nostres illes" les conductes incíviques.

"El Govern ha de doblar els esforços per augmentar els efectius de les forces i cossos de seguretat de l'Estat per controlar les botellades, els esdeveniments il·legals i les aglomeracions", ha reclamat, ja que "la situació està totalment descontrolada i els efectius de les policies locals són clarament insuficients, com denunciam des de fa un any", ha continuat. Així mateix, Guasp ha destacat que "la responsabilitat d'aquest macrobrot és dels comportaments incívics, dels organitzadors i dels monitors dels viatges".

El PSIB demana que no es faci demagògia

En canvi, el PSIB ha demanat als partits polítics que "no facin campanyes demagògiques que fan mal a l'economia i posen en risc la temporada" aprofitant el macrobrot de Mallorca. El portaveu dels socialistes i senador, Cosme Bonet, ha considerat que determinades declaracions dels representants polítics són "irresponsables".

stats